Nieuwsbrief 12-12-2010

12-12-2010

Namasté allemaal,

Mooie ontwikkelingen in Chitwan, Nepal. Het lijkt wel of het ene wonder zich na het andere wonder voltrekt! Er zijn zoveel mensen die zich inzetten voor Stichting Project Nepal... de vele positieve reacties... hartverwarmend!
 
DE SCHOOL
De school waar vrijwilligsters Mathilde en Femke gewerkt hebben is klaar. Ze hebben zowel de binnen- als de buitenkant laten schilderen door plaatselijke schilders. De schoolborden zijn geschuurd en opnieuw in de verf gezet. De buitenmuur die ze gepleisterd hadden is voorzien van een schitterende jungle-tekening.

Er is een groot hekwerk om de school geplaatst zodat de kinderen veilig binnen het hekwerk kunnen spelen. Het schoolterrein is schoongemaakt en er komen prullenbakken. De klaslokalen zien er schoon en opgeruimd uit. De totale kosten voor het opknappen van deze school bedroegen 1000 euro.

Voordat Femke en Mathilde naar Nepal vertrokken hadden ze donateurs gezocht en gevonden... Dus de kosten zijn voor het grootste gedeelte door de donateurs van de meiden betaald. Ook enkele FOX gasten hebben ter plaatse geld aan de school gedoneerd. Ongelooflijk dat je met zo'n klein bedrag zoveel goede dingen kunt doen in Nepal.

VERGADERING LEDEN RHINO PROJECT
Ik heb Prem Bahadur Tamang, Raj Kumar Paudel, Nakul en nog enkele andere leden van "SAVE THE GREATER ONE HORNED RHINO PROJECT" ontmoet in Sauraha. Zij legden mij diverse problemen voor die nu spelen en samen hebben we gekeken naar een snelle oplossing.

1- Er moeten waterputten geslagen worden voor enkele onaanraakbare families in het Chitwan District. Nu moeten ze water uit de rivier halen met plastic emmers en kruiken. Ik heb direct opdracht gegeven om putten te gaan slaan. Kosten: 150 euro per put, inclusief materialen, put-ringen, pomp en een plateau waar de pomp op staat.
 
2- Dahrmar Raj Tharu uit Meghauli, een jongen van 14 jaar met één been, zou graag naar school willen maar de ouders hebben geen geld. Besloten is om de volgende dag direct schoolgeld te gaan betalen aan de school. Voor boeken, elke dag één maaltijd en ander lesmateriaal. Behalve deze jongen hebben we nu weer enkele kinderen gevonden die dringend hulp nodig hebben. Elke maand sporen we enkele kinderen op die we op school plaatsen! Kosten: 60 euro per jaar.
 
3- Een toilet dat gebouwd moet worden in een klein dorp. Kosten: 200 euro, inclusief materialen en arbeidsloon. De vrouwen in het dorp gaan nu elke morgen naar de rivier om daar hun behoefte te doen. Maar vanwege de neushoorns die bij de rivier lopen in de vroege ochtend zijn de vrouwen bang en kunnen niet! Ook hiervoor heb ik direct toestemming gegeven en Tulsi zou geld geven en alles controleren. Het gaat hier om onaanraakbare vrouwen (vrouwen uit de laagste kasten). Zij mogen geen gebruik maken van de toiletten in het dorp omdat zij door andere dorpelingen gezien worden als onrein.

Onaanraakbaren mogen ook niet drinken uit de waterputten, mogen niet in de tempels komen waar andere kastenleden komen en de kinderen van de onaanraakbaren mogen niet naar school! Het "SAVE THE GREATER ONE HORNED RHINO PROJECT" en Stichting Project Nepal proberen hierin verandering te brengen.
Het zal een lange weg zijn maar de enige hoop is educatie in dit zéér onontwikkelde gebied waar het analfabetisme meer dan 80% is.
 
KANGRESH
 


Met Kangresh gaat het heel goed. Hij krijgt dagelijks medicijnen die een beetje verlichting geven aan zijn verkrampte spieren en dokter Raj bezoekt hem elke week om zijn ouders nieuwe medicijnen te geven. Kosten voor de medicijnen: 10 euro per maand.

Maar een volgend probleem doet zich voor in de familie. Dorpelingen hadden gehoord dat de familie uit hun lemen hut moet omdat het stuk land nodig is voor de landbouw. Het land is van de broer van de vader. Nu willen we met de hulp van dokter Raj, Tulsi en Suk het stukje land gaan kopen en anders een nieuwe hut bouwen. Kosten: 150 euro.

Op 3 december hebben Mathilde, Femke, de familie van Mathilde en ik Kangresh bezocht. Ik had een grote pluche hond van de HEMA meegenomen, een chocoladeletter en een politiemotor met sirene. Hij was waanzinnig blij om ons allen te zien, maar zijn interesse ging toch het meest uit naar de politiemotor met sirene. Geweldig om deze jongen zo blij te zien!

BABYKLEERTJES


Op 2 december zijn dokter Raj, Mathilde, Femke, de ouders van Mathilde, Marianne en ik naar het Bharatpur Gouvernement Hospital geweest met ongeveer 50 kilo baby- en kinderkleding. Hier bevallen vrouwen van de laagste kaste. Deze vrouwen hebben helaas geen kleding voor hun pasgeborenen omdat ze onder de armoedegrens van $ 1 per dag moeten leven.

Onze stichting heeft een actie op touw gezet om kleding naar Nepal te sturen. En het resultaat was er vorige week. De ouders van Mathilde hadden veel kleding vanuit Nederland meegenomen en diverse grote pakketten waren al aangekomen met de post. Super actie!
 
Namens alle mensen uit Chitwan wil ik jullie danken voor de donaties en de pakketten die gestuurd zijn. Het is telkens weer overweldigend om te zien dat er zoveel hulp komt vanuit Nederland. Maar natuurlijk zijn we er nog niet en er is nog erg veel hulp nodig.

Met vriendelijke groeten,

Angelique van Hoof