Nieuwsbrief 21-04-2012

21-04-2012

Namasté,

Orange Angel / Angel Nepal
Sinds enkele jaren is Jos Neijenhuis, mede-oprichter en voormalig directeur van FOX Vakanties, erg geïnteresseerd in Stichting Project Nepal. Hij is tevens oprichter van een stichting in Sri Lanka: www.orangeangel.nl
Na diverse gesprekken met Jos in Amsterdam, besloot hij met eigen ogen te gaan kijken wat Stichting Project Nepal doet in Chitwan.
Op 27 en 28 januari 2012 hebben Jos en ik diverse gesprekken gehad in Kathmandu over de eventuele hulp die zijn organisatie geven kan. Tijdens zijn bezoek aan Chitwan op 30 en 31 januari werd Jos begeleid door Tulsi en Shiva die hem al onze projecten lieten zien. Jos was niet alleen zéér enthousiast maar ook aangeslagen door de armoede. Er is besloten om opleidingen en trainingen te gaan geven aan de lokale bevolking. De eerste naaicursus zal binnenkort starten. Ook zal Orange Angel geld doneren voor het weduwen-project zodat er biggen en geiten gekocht kunnen worden.
 
Donatie sucumbasi dorpje door FOX groep India/Nepal
Tijdens mijn rondreis India/Nepal van 30 maart 2012 hebben we een Sucumbasi dorp bezocht (dorp van landlozen). Diverse gasten wilden graag een schooltje en iets 'lokaals' bezoeken. Dan vertel ik natuurlijk met veel enthousiasme over onze stichting.
Dus net voor onze jungle-safari bezochten we sucumbasi Thole, het kleine dorpje waar 100 landlozen wonen. We kwamen het dorpje binnen met 120 kilo rijst, 50 kilo aardappels, linzen, olie, 5 kilo knoflook, uien, en andere producten betaald door de groep. De mensen waren overdonderd en zéér blij met het eten... De gasten van FOX waren onder de indruk van de erbarmelijke omstandigheden waarin landlozen leven in Chitwan. Vol trots lieten de dorpsbewoners hun nieuwe toiletten en waterputten zien, die gedoneerd zijn door Stichting Project Nepal. Ook hebben we hier 3 nieuwe huizen gebouwd voor 140 euro per stuk. Trotse vrouwen lieten hun nieuwe huis zien.
 
Kangresh
Op 18 april om 11 uur in de ochtend is Kangresh Mahato op 18-jarige leeftijd gestorven. Stichting Project Nepal heeft hem en zijn familie geholpen sinds begin 2009. Kangresh leed aan een zeldzame neurologische afwijking en kreeg medicijnen, een speciaal bed met dikke matras, speelgoed en eten voor zowel hem als voor zijn familie. Helaas werd Kangres in januari 2012 erg ziek; hij had tumoren op zijn rug en een longinfectie. Langzaam werd zijn toestand zorgwekkender en in de ochtend van 18 april is hij na een dutje niet meer wakker geworden.

Op donderdag 12 april was ik voor het laatst bij Kangresh op bezoek en deze foto, waarop ook zijn moeder en zusje, werd door Shiva gemaakt. Kangresh was die dag al erg zwak, hield steeds mijn hand vast en kon nauwelijks nog zitten. Kangresh was een bijzondere jongen: hij was lichamelijk zwaar gehandicapt, maar kon iedereen aan het lachen krijgen met zijn humor en grapjes. De crematie is door Tulsi en Shiva verzorgd.
Zijn moeder is ontroostbaar. Op 29 februari 2012 overleed haar man aan tuberculose en op 18 april 2012 haar zoon. Stichting Project Nepal zal voor haar blijven zorgen. Het overlijden van Kangresh heeft me diep geraakt..

2012-04-12 laatste foto van Kangresh 1_0.JPG

Oogproblemen
Er zijn in Nepal veel mensen met ernstige oogproblemen. Stichting Project Nepal heeft de laatste maanden al tien vrouwen en kinderen geholpen. Meestal ging het om een gebrek aan vitamine A, om ondervoeding en ooginfecties. Na een bezoek aan dokter Shrestha in Bharatpur Eye Clinic kregen ze vitamine A druppels, een bril en zalf. Resultaat na één week: ze zagen weer!
Telkens zeiden ze: "Didi, I see you, I see you!" 

Nieuw leven
Ons weduwen project met de biggen en de geiten loopt fantastisch! De eerste nieuwe kleintjes worden geboren. De weduwen zijn zo trots dat ze bij de moeder met jong gaan zitten zodat er niets gebeuren kan.
Deze foto is genomen in maart tijdens mijn bezoek aan Chitwan.

Onze hulppost
De hulppost van Raj is bijna klaar. Het wordt een schitterend gebouw voorzien van alle gemakken en luxe.
Raj en zijn vrouw Bimla zijn in hun nopjes. Binnen enkele maanden zal de hulppost geopend worden.

Ik wil iedereen nogmaals bedanken voor de donaties aan Stichting Project Nepal.

Het is FANTASTISCH we met zijn allen kunnen doen voor de allerarmsten.

Ook wil ik alle nieuwe donateurs verwelkomen.
Fijn dat jullie vertrouwen hebben in onze stichting.

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof