Nieuwsbrief 27-10-2010

27-10-2010

Namasté allemaal,

Na zes enerverende weken in India en Nepal hier de eerste van drie nieuwsbrieven die ik komende week zal verzenden. Er is zoveel gebeurd in Nepal dat er meerdere mails nodig zijn om jullie al het goede nieuws te mailen.

Zoals jullie weten zijn op 13 september j.l. Femke en Mathilde, twee jonge verpleegkundigen, in Chitwan begonnen met vrijwilligerswerk voor onze stichting. De eerste weken hadden ze nodig om zich te oriënteren en om te wennen aan hun Nepalese familie waar ze drie weken zouden logeren. Hun eerste baantje was in een kliniek in Bharatpur. Echt veel konden ze niet doen, maar ze hebben wel kennis gemaakt met de zéér primitieve omstandigheden waarin gewerkt wordt in Nepalese ziekenhuizen. Ook mochten ze een hersenoperatie bijwonen waarbij de elektriciteit uitviel en er gewoon verder gewerkt werd met een zaklamp. Vreemde praktijken wanneer je Nederlandse ziekenhuizen gewend bent.

Na de ervaring in de kliniek zijn Femke en Mathilde aan de slag gegaan op een piepklein overheids-schooltje in het dorpje Badrahani nabij Sauraha. Een goede vriend van me, Surya, had me al diverse keren om hulp gevraagd en Femke en Mathilde leken me de aangewezen personen om deze school eens even goed aan te pakken. De school bestaat uit klas 1 t/m 5 en heeft 100 leerlingen. Het is erg armoedig, het dak lekt, er zijn geen boeken, geen schriften, geen lesmateriaal en er is dus erg veel te doen! Maar geen nood... daar wisten Femke en Mathilde wel raad mee.

Ze hebben ook Engelse les gegeven aan diverse klassen. De eerste dagen heeft Surya de meiden geholpen omdat de leerlingen nog nooit westerse leraressen gehad hebben die zo goed Engels spraken. De leraren in Chitwan hebben nauwelijks Engels onderwijs genoten en daardoor is de uitspraak soms wel eens iets anders dan onze uitspraak! Maar gelukkig zijn Femke en Mathilde er om de kids keurig Engels te onderwijzen.
 
Vorige week hebben ze de school laten schilderen door enkele schilders uit het dorp. Voor 400 roepies per dag kun je een schilder inhuren... dat is omgerekend 4 euro per dag. Nog enkele potten verf en in 3 dagen was de school omgetoverd tot een schitterende school met zachtgele buitenmuren en gewitte muren in de klaslokalen. Zelf hebben Femke en Mathilde één grote buitenmuur gepleisterd (met blote handen) en er een jungle-tekening op gemaakt.

Tijdens mijn India/Nepal trip van FOX Vakanties ben ik samen met mijn groep per jeep naar de school gegaan en hebben we het werk van de meiden bewonderd. Vier mensen in de groep waren zó onder de indruk dat ze ter plekke 125 euro hebben gedoneerd aan Femke en Mathilde voor schoolborden en voor het repareren van de waterput!

Femke en Mathilde kunnen hopelijk ook nog medische bijstand verlenen in dit zéér afgelegen gebied. 
 
Mijn bedoeling is om deze school op te knappen en te zorgen voor boeken, schriften, potloden en andere schoolmaterialen. Er komt een hek om de school en Mathilde en Femke gaan prullenpakken plaatsen. Het totale bedrag dat nodig is om deze school goed op te knappen is... 1.000 euro!
 
....... WIE HELPT ONS? .......
 
Femke en Mathilde zijn erg enthousiast en steken ook eigen geld in deze school. En het zou natuurlijk geweldig zijn als de school gerenoveerd zou zijn voordat ze Nepal verlaten op 5 december!
 
Met vriendelijke groeten,

Angelique van Hoof