Nieuwsbrief 6 september 2023

06-09-2023

Namasté,

Deze maand is het precies 10 jaar geleden dat mijn pleegdochter Anima en ik onze Nepalese zusterorganisatie ALL ANGELS NEPAL oprichtten. In september 2013 openden wij de deuren van een gloednieuw kantoor annex opleidingscentrum in het zuidelijke stadsdeel van Kathmandu; Patan. Naast de Nederlandse stichting, die in 2011 de ANBI status ontving, was er nu ook een Nepalese stichting. Daardoor was het mogelijk grote projecten te starten. Door het oprichten van All Angels Nepal konden wij niet alleen zonne-energie projecten, drinkwaterprojecten, aardbevingsbestendige scholen bouwen en cursussen realiseren, maar ook mensen een betaalde baan aanbieden. Ons gehele team in Patan bestaat uit vrouwen die een vaste baan hebben met een goed salaris en een dertiende maand. Anima is manager, Sikruti accountant, Lakpa kokkin en manusje van alles, Anita is leerkracht van de basis- en gevorderden naaicursussen. Daarnaast bieden we jaarlijks diverse studenten een stageplaats. Ook zij ontvangen een financiële bijdrage.

In Doranghi, in het zuiden van Nepal geeft mevrouw Asha naaicursussen en ook zij krijgt een goed salaris.

Daarnaast hebben we een veldteam dat op pad gaat om zonne-energie te installeren in de bergen. Zij worden betaald per project. Dit veldteam bestaat geheel uit mannen omdat het werk in de bergdorpen zwaar is.

Al 10 jaar is er een goede samenwerking en zijn we onlangs uitgeroepen tot één van de vijf beste NGO's (Niet Gouvermentele Organisatie/ organisatie zonder winstdoel) van Nepal die zich inzetten voor vrouwen.

Het grootste succes zijn onze naaicursussen in Patan, maar ook in Doranghi, een dorpje in de Terai regio. We krijgen veel aanmeldingen en elke zes maanden hebben we drie groepen van twintig vrouwen voor de basis naaicursus en vijftien vrouwen voor de gevorderden naaicursus.  Zes maanden lang, zes dagen per week à twee uur per dag, krijgen ze les van een leerkracht die bevoegd is om grote groepen te begeleiden tot kleermaakster. In deze zes maanden leren ze patroontekenen, stoffen knippen en meer dan dertig soorten kledingontwerpen maken. Na zes maanden volgt een staatsexamen. Sinds 2 jaar krijgen de vrouwen ná het behalen van hun certificaat, aansluitend een GESI-training (Gender Equality and Social Inclusion).

Hierboven de nieuwe groep van juli 2023 uit Doranghi

Lezing Ede

Sinds 10 jaar breien diverse dames van verpleeghuis St. Barbara uit Ede leuke kinderkleding, mutsen, sokken en sjaals voor Nepal. De kleding komt terecht in weeshuizen en in ziekenhuizen waar vrouwen bevallen die uit slechte situaties komen. Op 14 juni was er een speciale Nepal-dag georganiseerd in het verpleegtehuis en men had mij gevraagd een lezing inclusief een PowerPointpresentatie te geven. De opkomst was groot. De breidames, familie, personeel en de drie organisatoren Lia, Karin en Koos waren aanwezig. Na de presentatie waren er Nepalese hapjes en thee. Ik kreeg een grote doos met gebreide spulletjes mee en deze zijn inmiddels verzonden en aangekomen in Kathmandu zodat Anima ze in oktober kan uitdelen.

  

Brabantse opvatting

.........Je bent niet alleen in de wereld en moet oog hebben voor je buurman. Ongeacht of die nu naast je woont of ergens ver weg. Als die hulp nodig heeft moet je handelen. ......Deze wijze woorden zijn van het team van Stichting Vlooienmarkt Deurne die onlangs € 1.000,- doneerde aan onze stichting. Het gehele bedrag is gedoneerd aan dokter Raj voor medische hulp voor de onaanraakbare kaste in het zuiden van Nepal.

Dokter Raj krijgt hulp

Afgelopen 15 jaar kreeg dokter Raj uit Sauraha regelmatig Nederlandse vrijwilligers te gast. Fysiotherapeuten, artsen en verpleegkundigen verbleven lange of korte tijd om patiënten te behandelen. In oktober zal fysiotherapeut Henk drie weken gaan samenwerken met Raj in diens kliniek:  Raj Medical Hall. Henk was de afgelopen twaalf jaar al diverse keren in Nepal en zal direct aan de slag kunnen. Dokter Raj verheugt zich op zijn komst.

Toerisme trekt weer aan in Nepal

Toeristen weten Nepal weer te vinden. Cultuurreizen, wandeltochten en groepsreizen worden weer geboekt door verschillende Nederlandse reisorganisaties. Eindelijk lijkt er weer vertrouwen te zijn in verre reizen. Goed voor Nepal en alle mensen die in het toerisme werken.

Bedankt

Ik wil iedereen bedanken voor alle grote en kleine donaties, voor uw inzamelingsacties van Lidl diertjes, mondmaskers voor dokter Raj, kinderkleding en voor de hulp die u na al die jaren nog steeds aan onze stichting geeft. 

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof