Nieuwsbrief 10 maart 2021

10-03-2021

Namaste,

Ik hoop dat deze nieuwsbrief u in goede gezondheid bereikt. Tevens wil ik iedereen bedanken die in 2020 een donatie deed aan onze stichting. Grote of kleine donaties, alles was zeer welkom. Het afgelopen jaar was een zwaar jaar voor iedereen, maar zeker voor mensen in derdewereldlanden. In Nepal zijn na een lange lockdown en de nodige problemen sinds november 2020 alle gebouwen, scholen, kantoren en winkels weer geopend. Een rigoureus besluit van de overheid die nauwelijks middelen had en nog steeds niet heeft om deze pandemie aan te pakken. Er zijn nog steeds besmettingen en mensen die sterven, maar veel minder dan in westerse landen. Waarschijnlijk vanwege een jonge bevolking en de levensverwachting die veel lager ligt dan in het westen. Ook wordt er bijna niet getest vanwege de kosten die door de mensen zelf betaald moet worden. Wél is gestart met het vaccineren van artsen en verpleegkundigen...

Ook op politiek vlak is het sinds 20 december 2020 onrustig in Nepal. Enkele ministers zijn gearresteerd. Pushpa Kamal Dahal, voormalig Maoïstenleider 'Pachandra', riep op tot protesten en algehele stakingen in het land, (bhanda's). In de hoofdstad Kathmandu zijn rellen en ongeregeldheden geweest. Eind december waren er zelfs senior leden van de Chinese Communistische partij uit Beijing in Kathmandu om leden van diverse Communistische en Marxistische partijen tot bedaren te brengen.

Wij als stichting kunnen ondanks alle onrust, stakingen en een steeds onveiliger wordend Kathmandu toch weer aan de slag. Tot grote vreugde van onze leerlingen, cursisten en ons team in Kathmandu.

Ambulance

Begin februari ontving ik bericht van dokter Raj. Alle formulieren voor de aanvraag van onze ambulance zijn goedgekeurd en de ambulance zal binnen enkele weken in ons bezit zijn. Het heeft lang geduurd vanwege de lockdown, de inefficiënte werkwijze van de Nepalese ambtenaren en de corrupte overheid. De ambulance staat bij de grens en zou volgens fabrikant TATA zonder problemen naar Chitwan gereden kunnen worden. Helaas moeten er wéér enkele ambtenaren over de overdracht discussiëren. Tenslotte brengt elk formulier dat getekend wordt door een ambtenaar geld in het laatje van de overheid...! Tot nu toe hebben we € 1.000,- aan extra kosten voor formulieren moeten betalen. Raj vertelde me dat hij al een groot boekwerk van administratie en rekeningen heeft. Op maandag 8 maart kreeg ik weer een opgewekt telefoontje van Raj dat het ministerie van volksgezondheid alle papieren heeft goedgekeurd!

Raj en ik hebben vaker met dit bijltje gehakt. In 2009 moesten we 9 maanden wachten op een zending van 4 kilo hechtmateriaal en operatienaalden die bij de douane op de luchthaven in beslag genomen was. In 2010 wachtten we 4 maanden op onze eerste ambulance.

Studenten naaicursus Doranghi behalen diploma

Op 28 januari ontvingen 20 dames hun certificaat voor de naaicursus van 6 maanden die zij volgden in ons gerenoveerde naaiatelier. Zij hadden door de strenge lockdown les in januari, februari en maart 2020 en tussen 18 november t/m 25 januari. Door hun grote inzet en enthousiasme konden zij hun diploma behalen. 

 

 

Vanwege grote interesse in onze naaicursussen in het zuidelijk deel van Nepal, waar wij in 2010 startten, is er begin februari een nieuwe groep met vrouwen begonnen aan hun opleiding. Vrouwen worden niet alleen opgeleid tot kleermaakster met een officieel diploma, maar het geeft hen ook meer zelfvertrouwen.

Gebreide kinderkleding aangekomen in Kathmandu

Handwerksters uit Woubrugge, Limburg, 't Gooi en Haarlemmermeer hebben 15 kilo vestjes, sokken, sjaals en mutsen gebreid voor de kinderen en ouderen in Nepal. Coördinator Joke Bakker heeft 2 pakketten verzonden naar onze zusterorganisatie All Angels Nepal in Kathmandu. Op dinsdag 16 februari heeft mijn pleegdochter Anima de pakketten opgehaald bij het postkantoor. Een rit van anderhalf uur met de bus. Op dinsdag 23 februari zijn mijn pleegdochters Anita en Sanghitta naar Thimi, vlakbij Bhaktapur, gegaan om alvast enkele stuks uit te delen. In Thimi is een opvang voor 15 bejaarden. Dit sobere tehuis moet van donaties rond zien te komen en krijgt geen hulp van de overheid. Nepal heeft geen pensioenstelsel, geen uitkeringen of andere sociale voorzieningen, daarom besloten mijn pleegdochters hier mutsen en sokken uit te delen. 

De rest van de kleding is naar een ziekenhuis gegaan waar vrouwen uit de onaanraakbare kasten bevallen en vaak geen kleding hebben voor hun pasgeboren baby.

  

Nieuwe koers Stichting Project Nepal & All Angels Nepal

Vanwege de lange lockdown en pandemie besloot het bestuur van Stichting Orange Angel uit Amsterdam financiële hulp voor naaicursussen in Patan aan onze zusterorganisatie All Angels Nepal eind 2020 te stoppen. Wél zullen zij voorlopig micro-kredieten blijven verstrekken aan kansarme vrouwen zoals zij dat al enige jaren met groot succes doen.

Ons team in Kathmandu is erg dankbaar voor de jarenlange gulle donaties voor kansloze vrouwen en meisjes. Honderden van hen volgden een naaicursus, vonden werk en konden hun familie een betere toekomst bieden.

Vanwege het succes van zowel de naaicursussen in Patan als Chitwan, heb ik samen met mijn pleegdochters Anima, Anita en Sanghitta besloten, om met financiële hulp van Stichting Project Nepal, de naaicursussen in Patan voort te zetten. Vanwege dit besluit hebben we een keuze moeten maken om onze stichting te redden. Dit heeft ook gevolgen gehad voor ons team in Nepal. In afgeslankte vorm gaan we verder en we zullen ons het komende jaar alleen richten op onderwijs: Computertrainingen, naaicursussen, basisonderwijs voor kinderen en vervolgonderwijs voor jongvolwassenen zullen doorgang krijgen. Alle grote projecten zoals drinkwatervoorzieningen, zonne-energie en het bouwen van huizen en scholen zullen voorlopig opgeschort worden. Werken in derdewereldlanden blijft een uitdaging en vergt veel geduld.  

Hieronder enkele foto's die Anima maakte tijdens haar bezoek in februari aan de kinderen die wij helpen en ondersteunen d.m.v. onderwijs, maaltijden, medische zorg en onderdak.

Hierboven de 20 leerlingen die gratis lunch en schoolkleding krijgen bij de Debouli school in Chitwan.

  

Hierboven enkele van onze leerlingen die op verschillende scholen in Chitwan onderwijs en medische hulp krijgen.

  

Hierboven één van onze leerlingen uit Kumroj die zijn hand brak. Gelukkig kon hij naar het ziekenhuis en heeft dokter Raj de nazorg kunnen geven. 

 

Samen met de Rotary Club uit Chitwan hebben we een donatie gedaan voor groenere schoolpleinen. Zodat kinderen zich bewust zijn van de natuur en de zorg daarvoor. De kinderen moeten de planten zelf gaan verzorgen.

 

                     UW DONATIES MAKEN ONDERDEEL UIT VAN EEN GROTER GEHEEL

 

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof