Nieuwsbrief 24 januari 2018

24-01-2018

Namasté,

Na het begeleiden van een 21-daagse India/Nepal rondreis voor FOX verre reizen van ANWB heb ik samen met mijn vriend 10 dagen door Nepal gereisd om diverse scholen, weeskinderen en vrouwen te bezoeken die hulp krijgen van onze stichting. Ook enkele vergaderingen bijgewoond in ons kantoor in Patan. Het waren zware dagen vanwege de lange busritten van Kathmandu naar Chitwan en terug over stoffige en extreem slechte wegen. Maar het was erg fijn om iedereen weer te ontmoeten.

Vier weeskinderen Jankauli:

Op 7, 8 en 9 januari bezochten mijn vriend en ik de vier weeskinderen in Jankauli in het zuiden van Nepal: Parvati 8 jaar, Ohmkar 12 jaar, Saraswatthi 15 naar en Bagwatti 18 jaar. Hun vader overleed in 2012 en moeder verdween spoorloos. Sinds die tijd zorgt onze stichting dat het hen aan niets ontbreekt; een huis, toilet, fiets, kleding, eten en scholing. Ze worden sinds 2012 begeleid door Shiva, hun buurman en voormalig veldwerker van onze stichting.

materialen dak 2018.jpg  Ohmkar 2018.jpg  dak 1.JPG

dak 2.JPG  nieuw dak 4 orphans 2018_0.jpg

Na een gezellig praatje en een kopje thee vroeg Shiva om eens een kijkje te nemen in het huis van de kinderen omdat sinds enkele weken het dak lekte. Na zes jaar bleek het golfplaten dak inderdaad verroest. Shiva nam een aannemer in de arm, een calculatie werd gemaakt en binnen 24 uur kregen de 4 weeskinderen een nieuw dak van goede kwaliteit.

Materiaalkosten: € 500,-  Loonkosten voor drie bouwvakkers: € 150,-  
 

Huizen voor overstromingsslachtoffers in Chitwan:

Op 12 en 13 augustus 2017 vond een grote overstroming en een dam-doorbraak plaats in het zuiden van Nepal. Velen verloren huis en haard. Als stichting maakten wij plannen om stenen huizen te bouwen voor daklozen, i.p.v de rieten huizen die wij voorheen bouwden, in een zwaar getroffen dorp. Dit dorp, Bagamara, waar mensen uit de onaanraakbare kaste wonen, ondersteunen wij als stichting sinds 2012 omdat niemand er ooit hulp bood. Terwijl wij gesprekken voerden met de lokale overheid of herbouwen officieel mocht, werd het dorp overspoeld door goed bedoelde toeristen en weldoeners...! Er werden in no-time diverse huizen gebouwd van beton en steen. In diezelfde periode sloten de overheid en de lokale Lions Club een contract: het dorp en alle mensen verplaatsen naar een veilige locatie. Het is daarom soms beter even navraag te doen en met de lokale overheid te praten dan zomaar wat te herbouwen. Zeker als het land geen eigendom is van de mensen!

Elk jaar tijdens de moesson periode: juli, augustus en september, zijn er problemen in dit dorp vanwege de rivier die buiten zijn oevers treed. Elk jaar worden huizen meegesleurd door het woest kolkende water.

Nu, bijna zes maanden later, zoekt de overheid nog steeds naar een geschikt stuk land om de 22 gezinnen te verplaatsen. Daarom hebben wij na overleg met de lokale overheid besloten dit dorp te laten voor wat het is en huizen te bouwen op afgelegen locaties waar de overheid niets doet. Op dit moment hebben we contact met een dorp zestien km buiten Sauraha voor enkele Dalit families die alles verloren tijdens de overstromingen. Ook wordt er een huisje gebouwd voor een weduwe met enkele kinderen.

Helaas verloopt alles erg traag in Nepal. 

Grote donaties voor een school:

Sinds 8 maanden zijn er diverse grote donaties gedaan om onze vijfde aardbevingsbestendige school te verwezenlijken. Na de aardbeving van 25 april 2015 was het erg eenvoudig om een ingestorte school te vinden die wij in zijn geheel konden herbouwen met aardbevingsbestendige materialen. We hadden gesprekken met de lokale overheid, onze architect maakte bouwtekeningen, we kregen een vergunning, kochten materialen en de bouw kon beginnen. Maar sinds vorig jaar is de regering bezig om Nepal opnieuw in te delen in provincies. Tot vorig jaar had Nepal 75 districten en 14 zones. De provinciegrenzen en districtsgrenzen worden nu opnieuw ingedeeld zodat er in Nepal nog maar 7 provincies zullen zijn. Ook alle districtskantoren en alle ambtenaren zijn verplaatst en vervangen. De nieuwe ambtenaren kennen de werkwijze niet, er zijn dorpen die een andere naam gekregen hebben vanwege de nieuwe provinciegrenzen en mede hierdoor alles is vertraagd.

Ghusel 2018.jpg  School Ghusel 2018.jpg  tijdelijke school Ghusel 2018.jpg  tijde school Ghusel 2018.jpg

Op dinsdag 16 januari vonden gesprekken plaats tussen ons Nepalese team en het schoolhoofd in het dorpje Ghusel in het zuidelijke heuvels van het Lalipur District. Daar is een overheidsschool ingestort tijdens de aardbeving maar helaas, zoals zo vaak, heeft de overheid nog geen plannen gemaakt. De kinderen krijgen sinds 2 jaar en 8 maanden les in een bamboe onderkomen. 

Zonne energie in Tamang dorp in Nuwakot

Op 15, 16 en 17 januari zijn 35 gezinnen bezocht door Jogesh en Nischal, onze veldwerkers, in het dorpje Chyabar, Chetang, Tolkeshwori in het Nuwakot District ten westen van de Kathmandu Vallei. Deze 35 gezinnen kregen binnen één week zonne-energie. De meeste bewoners van dit dorpje zijn van de etnische groepering De Tamang. Van oorsprong bergbewoners. Jogesh liet me weten nog nooit zo'n armoede te hebben aangetroffen. De aardbeving heeft hier behoorlijk huisgehouden en mensen leven onder zeer primitieve omstandigheden.     

Nuwakot (3).jpg  MOLDIV (1).jpg

Nuwakot (4).jpg

Nuwakot is de laatste maanden veelvuldig in het nieuws vanwege het verhandelen van kleine meisjes naar India. Tijdens de aardbeving zijn veel mensen alles kwijtgeraakt. Huizen werden niet herbouwd. De mensen zijn zo ongelofelijk arm in dit district dat het krijgen van kinderen, het liefst meisjes, hier een must is. Bij de geboorte kunnen de meisjes direct verkocht worden zodat de rest van de familie kan overleven.

Naast Nuwakot, worden er veel meisjes verkocht en verhandeld vanuit de districten: Kavré, Sindupulchowk en Dhading. Tot 2015 werden 12.000 meisje verkocht aan bordelen in India. Na de aardbeving is dit aantal gestegen volgens UNICEF en Amnesty International. Vanwege chaos in de dorpen na de grote aardbeving was het niet duidelijk wie er dood, onder het puin lag of meegenomen was!

Hopelijk kunnen wij door het brengen van zonne-energie positief bijdragen aan betere omstandigheden.

Susmittha en Pradeep Tamang:

Tijdens ons bezoek aan Chitwan bezochten mijn vriend en ik susmittha en Pradeep, twee halfwezen die onze stichting sinds 2008 onderwijs en onderdak biedt. Met beiden gaat het erg goed. Pradeep is op 6 januari 19 geworden en hij woont sinds een jaar bij Binod Lama die een klein resort runt buiten Sauraha. In Nepal  mogen weeskinderen tot hun achttiende in een weeshuis blijven wonen, daarna worden ze geacht zelfstandig te zijn! Hij is nu bezig met zijn tweede jaar management. Onze stichting betaald zijn studie en nu ook voor extra vakken en een aanvullende cursus.
Susmittha is 16 jaar en zit in klas 11. Nog één jaar en dan heeft ze de middelbare school afgerond (SLC). Ook zij zal een studie betaald krijgen van onze stichting. Sinds enkele maanden werkt ze enkele uren per week in een klein restaurantje in het toeristendorpje Sauraha.
Pradeep vertelde me dat hij bijzonder blij is dat hij en zijn zusje door onze stichting geholpen worden. Zijn gehandicapte vader was 5 jaar geleden hertrouwd en kreeg met zijn nieuwe vrouw nog twee kinderen. Sinds die tijd kijkt hij niet meer om naar naar Pradeep en Susmittha.

susmithapradeep 2018.jpg

Dit soort verhalen zijn schering en inslag in Nepal. Wanneer een partner overlijdt wordt een nieuwe gezocht en kinderen uit het eerste huwelijk worden meestal in de steek gelaten.
 

Naaiatelier in Doranghi 

Sinds jaren zijn onze naai-opleidingen in het dorpje Doranghi, in het zuiden van Nepal, een groot succes. Elk jaar worden minimaal 40 vrouwen opgeleid tot coupeuse. De trainingen vinden 6 dagen per week plaats tussen 10 en 12 uur en 12 en 14 uur. De vrouwen zijn bijzonder gemotiveerd en ons naaiatelier is tevens een sociale aangelegenheid. Vrouwen delen hun huiselijke problemen, praten over de opvoeding van hun kinderen en delen vrouwengeheimpjes.
Tijdens mijn bezoek aan Doranghi ontmoette ik diverse mannen van wie hun vrouwen bij ons op de naaicursus gezeten hadden. Een man vertelde dat, voordat zijn vrouw aan de training begon, ze zware depressies had. Maar hij zag zijn vrouw na elke cursusdag opbloeien, vrolijker en zelfverzekerder worden. Ze had na twee maanden geen medicatie meer nodig voor haar depressies. Een ander vertelde me een soort gelijk verhaal. Fantastisch dat we vrouwen een gratis opleiding kunnen bieden en ze tegelijkertijd uit hun isolement kunnen halen en zelfstandig kunnen maken.

Sinds het starten van de naaicursussen in 2010 blijkt dit een zeer goedlopend en geliefd project voor vrouwen. 

Goed nieuws voor slavenkinderen in Debouli

Er is extra geld voor onze 20 schoolkinderen in Debouli. Enkelen van hen zijn voormalig Kamayan kinderen. Kinderen die uit de schuldslavernij komen. Verkocht of weggegeven door hun ouders omdat de schulden niet afgelost konden worden. Naast onze 20 kinderen zullen nog eens tientallen andere arme kinderen schooluniformpjes, extra truien en schoenen ontvangen in de komende maanden.

nieuwe uniformp Debouli.jpg

2017/2018

In 2017 konden we niet werken zoals we dat in voorgaande jaren gewend waren. Vanwege de zeer zware moessonperiode in juli, augustus en september waren de bergwegen onbegaanbaar vanwege modderstromen en aardverschuivingen. Ook Chitwan was tijdens de moessonperiode afgesloten. Op 24 november en 7 december waren de landelijke verkiezingen en ook toen was het erg onrustig in het land. Veel geweld en diverse aanslagen maakten het dagelijkse leven zwaar. Daarnaast legde de regering een verbod op aan alle NGO's. Het was niet toegestaan om tijdens de verkiezingen hulp te bieden.

Hopelijk kunnen we in 2018 weer veel werk verzetten en ons blijven inzetten voor vrouwen, onaanraakbare en kinderen.

Boek te koop

Mama, I am alive...zijn de eerste woorden die ik hoor vijf uur na de grote aardbeving op 25 april 2015 en tevens is dit de titel van mijn boek dat in juni 2017 uitkwam. Over mijn leven als pleegmoeder, reisleidster en hulpverleenster in Nepal.

Te bestellen via dit e-mail adres of via mijn website:  WWW.ANGELNEPAL.NL

€ 19,95 + € 4,25 verzendkosten overmaken op NL 28 RABO 0104108002 t.n.v. Angelique van Hoof  ovv boek Angelique.  Bij bestelling graag uw naam en adres vermelden!

Donaties/ nieuwsbrief/ foto's op de website

Ik wil u nogmaals bedanken voor uw donaties. Grote en kleine. Voor kleding die werd verzonden en vrijwilligers die zich in Nepal inzetten. Onze stichting wordt intussen geholpen door honderden donateurs en sponsoren. Het is voor mij dan ook erg moeilijk om mensen persoonlijk op de hoogte te stellen van de invulling van hun donatie. Daarom schrijf ik regelmatig een nieuwsbrief met daarin gedetailleerde beschrijvingen van onze projecten. De nieuwsbrieven zijn altijd na te lezen op de website direct na de verspreiding, inclusief foto's van de lopende projecten.

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof