Waterproject Nuwakot District

Project:
voltooid

Nepal heeft  meer dan 400 rivieren en heeft de op één na grootste zoetwatervoorraad ter wereld. Maar desondanks hebben 5 miljoen Nepalezen géén toegang tot schoon drinkwater. In de meeste bergdorpen in Nepal zijn het de vrouwen en de meisjes die water moeten halen uit bronnen, putten of uit de rivier. Zij lopen vaak uren met zware emmers en kruiken om hun familie en vee te voorzien van water. 

Op 29 mei 2018 startte Stichting Project Nepal met een groot waterproject in de twee dorpen: Bokedhunga en Rautbeshi van Dupecheswor in het bergachtige Nuwakot District, 70 km ten westen van de hoofdstad Kathmandu. De overheid adviseerde in dit gebied een project te starten vanwege de zéér primitieve omstandigheden waarin de mensen leven. De meeste gezinnen moeten rond zien te komen van € 30,- per maand, de meerderheid is analfabeet en alle gezinnen leven van landbouw of enkele stuks vee. Water moet door de vrouwen en meisjes, twee uur klimmen vanaf hun dorpje, gehaald worden. Elke dag weer. Hieronder een overzicht van de werkzaamheden. Vanwege aardverschuivingen in het Nuwakot District is het project vertraagd. 

De kosten van dit project waren € 13.000,- en het zal  200 mensen/ 30 gezinnen voorzien van schoon drinkwater. Ieder gezin zal een eigen water-tap-punt krijgen.

NuwakotDistrict.jpg  waterproject mei 2018.jpg

De twee tanks die gebouwd zijn hebben een capaciteit van ieder 7.000 liter. Vanuit deze tanks lopen leiding naar de 2 dorp zodat de vrouwen en meisjes geen uren meer hoeven te lopen.

wateropslag voor 10_000 liter.jpg tankverstevigen waterproject.jpg

Op de rechter foto's hierboven zijn de gevolgen van de aardverschuiving van juli 2018 duidelijk te zien. Na het opnieuw aanbrengen van een extra steunmuur stond de tank weer vast. 

  

Uiteindelijk is het project afgerond in maart 2019. Vanwege de slechte weersomstandigheden, de miserabele omstandigheden in de beide dorpen en problemen met het transport van materialen naar de afgelegen plekken duurde het uiteindelijk bijna 10 maanden voordat alles klaar was.

  

   

Ons team aanwezig bij de officiële opening. Boven van links naar rechts: Nischal (veldwerker), Jogesh (ingenieur) en zijn broer Jayanta (architect).

Beneden van links naar rechts: Sikruti (accountant), Lakpa (all-round medewerkster) en mijn pleegdochter Anima (manager). Meer foto's te zien op onze Facebook pagina:  All Angels Nepal

In mei 2019 is gestart met het tweede drinkwater project in de bergen van het district Nuwakot. In Dupcheswor Rural Municipality. Tien grote families hebben hun eigen water-tap-punt gekregen bij hun huis. De meisjes en vrouwen hoeven geen uren meer te lopen. De bron is 700 meter klimmen boven het dorp. Voor dit dorp is hetzelfde systeem gebruikt als bij het eerste drinkwater project. 

  

Ons team is drie keer tien dagen zelf in het dorp geweest om mee te helpen graven en leidingen leggen. Ze werkten en leefden zoals de bewoners van het dorpje: onder hele primitieve omstandigheden.

  

  

  

Hieronder de feestelijke opening van alle water-tap-punten in december 2019.

 

De dorpelingen hebben nu ook de mogelijkheid om hun land te bewerken en voedsel te verbouwen. Nadat de eerste waterpomp werkte zijn ze gestart met zaaien en binnen enkele weken was er al resultaat.