Naaiopleidingen Patan

Project:
actueel

Doorstart basis- en gevorderden naaicursussen in Patan

In 2010 werd gestart met naaicursussen in het zuidelijke district Chitwan. Vanwege het succes zijn we in december 2013 gestart in Patan. Tussen januari 2014 en december 2021 werden de naaicursussen in Patan gesponsord door Stichting Orange Angel uit Amsterdam. Maar door Covid-19 en andere problemen werden zij genoodzaakt sponsoring aan onze Nepalese zusterorganisatie All Angels Nepal te stoppen.

Omdat ik, ondanks Covid-19 en lockdowns, deze goedlopende cursussen niet wilde stoppen, is onze stichting gestart met het financieren van basis- en gevorderden naaicursussen voor vrouwen uit de onaanraakbare kaste en weduwen. Per jaar zullen wij in totaal 60 dames opleiden tot kleermaakster. Uiteraard met een door de overheid erkend certificaat. Deze cursussen worden gegeven in ons kantoorgebouw in Patan, waar ook computeropleidingen gegeven worden.

In Patan konden ondanks Covid-19 en de regelmatige lockdowns de eerste groep dames met succes de eerste cursus afronden.

     

  

Hierboven de eerste groep vrouwen die een basiscursus van 6 maanden met goed resultaat heeft afgerond. De leerkracht van de basiscursussen is mijn pleegdochter Anita (rechts staand in roze Nepalese jurk). Zij volgde een HBO opleiding maatschappelijk werk, maar door een tragisch ongeluk in 2013 moest zij daarmee stoppen. Na jaren van revalideren volgde Anita een opleiding tot coupeuse en sinds 2016 werkt zij bij onze stichting als docent van de basiscursus. Sinds 2019 is zij ook docent van de gevorderden naaicursussen.

Sinds augustus 2021 kunnen de cursisten die hun diploma haalden bij ons een vierdaagse GESI opleiding volgen. GESI staat voor Gender Equality and Social Inclusion. Een nieuwe opleiding die de dames een handvat geeft om zelfstandig te worden, een eigen bedrijf te beginnen en weten hoe te handelen bij ongewenste intimiteit, huiselijk geweld en gelijke behandeling. Deze opleiding wordt gefinancierd door Stichting Dagunagadi uit Tilburg.