Nieuwsbrief 14-12-2009

14-12-2009

1_3.png

Namasté allemaal, 
 
Sinds vanmorgen ben ik weer terug in het ijskoude Nederland na bijna 7 weken in Nepal te zijn geweest! Ik mocht voor FOX Vakanties 2 rondreizen door Nepal begeleiden van 17 dagen en in de tussenliggende tijd ben ik alle projecten langs geweest om te kijken hoe daar alles verliep! 
 
Jullie hebben intussen het lange verhaal gehoord van het pakket dat 9 maanden bij de douane van de luchthaven van Kathmandu gestaan heeft! Dokter Rajendra was ongelofelijk blij en liet mij weten dat hij de inhoud van het pakket zal delen met het kankerhospitaal van Bharatpur en met het Medisch College in Bharatpur. Ik denk een goede zaak! Zo kunnen veel mensen genieten van goed hechtmateriaal! 
 
Dokter Rajendra heeft alle papieren klaargemaakt voor de ambulance, en de overheid weet al van de komst van deze nieuwe four-wheeldrive, met airco uitgeruste ambulance die binnenkort door het Chitwan District zal rijden. Ook is een overeenkomst gesloten met het Internationale Rode Kruis dat, wanneer er rampen zijn in dit gebied, onze ambulance ingezet gaat worden. 
 
De ambulance zal bezit worden van de Community of Sauraha, zodoende hoeven wij geen belasting te betalen bij de aankoop. Dit is een regeling van de overheid sociale hulp aan dorpen. Het hele district praat over de ambulance die gaat komen. Gewoon geweldig om te mogen ervaren hoe blij de lokale bevolking is met deze vooruitgang in hun district. 
 
Hier een foto van Channu die door dokter Rajendra behandeld wordt aan zijn wonden. Channu is een gids met wie ik jaren gewerkt heb in Green Mansion Resort in Chitwan. Twee maanden geleden, toen hij met twee toeristen in Chitwan een jungle safari deed, is hij aangevallen door een neushoorn. 

1_4.png
 
Channu kon de toeristen in veiligheid brengen maar werd tot 6 keer toe op de neus genomen door de neushoorn. Resultaat: 7 gebroken ribben, een knie die doorboord is door de scherpe hoorn, en een verbrijzelde rechtervoet waarop de neushoorn trapte. Hij heeft gevochten voor zijn leven en terwijl hij voor de laatste keer op de hoorn genomen werd trapte de neushoorn op zijn rechtervoet, die nu verbrijzeld is. 
 
Channu heeft 1 maand in het ziekenhuis van Bharatpur gelegen en zit nu al een maand in een rolstoel. Hij heeft geluk gehad en leeft nog. Ik heb hem in de afgelopen periode 5 keer bezocht en telkens vertelde hij zijn verhaal. Channu is zo zwaar getraumatiseerd dat hij vergeet dat hij zijn verhaal al vaker verteld heeft aan iedereen die hem bezoekt. Het zal nog maanden duren voordat hij weer lopen kan. 
 
De kosten van het ziekenhuis zijn voor een klein gedeelte betaald door The Rhino Project en de rest heeft zijn baas betaald! 

Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen periode geld overmaakte voor de mensen van Nepal. 
 
Telkens weer indrukwekkend dat wij met zijn allen iets goeds kunnen doen in een arm land als Nepal. Want de situatie hier wordt alsmaar slechter. Er zijn weer rellen, demonstraties, stakingen en aanslagen vanwege de aankomende verkiezingen waarbij de maoïsten de leiding/meerderheid willen hebben! 
 
Ik doe een oproep aan iedereen die een euro kan missen voor onze ambulance in het Chitwan District. 20 Dorpen... één arts... 20.000 patiënten...! 
 
Met vriendelijke groeten, 
 
Angelique van Hoof 

1_5.png