Nieuwsbrief 27 november 2023: update hulp na aardbeving

27-11-2023

Namaste,

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de donaties die wij als stichting ontvingen voor de slachtoffers van de aardbeving van 3 november in het westen van Nepal. In totaal € 4.000,- van 40 sponsoren. Wij hebben intussen plannen gemaakt, gesprekken gehad met de overheid en lokale ambtenaren uit het aardbevingsgebied die met diverse NGO's (Niet-Gouvermentele Organisaties) in zee willen gaan.

Op 13 november vloog Jogesh Shrestha, de man van mijn pleegdochter Anima, van Kathmandu naar Nepalgunj. Jogesh is als ingenieur verantwoordelijk voor al onze grote bouwprojecten en sinds 10 jaar verbonden aan onze stichting. Vanuit Nepalgunj per nachtbus hij naar Jajarkot om tijd te besparen en in Jajarkot heeft hij 2 dagen een motor gehuurd en met een lokale gids door het aardbevingsgebied gereden. Om een indruk te krijgen van de schade. Die was enorm. Naast alle dodelijke slachtoffers ook veel materiële schade. Hieronder twee overzichten van de verliezen van vee en huizen.

 

Op 17 en 18 november voerde hij gesprekken met lokale overheidsambtenaren. Tijdens diverse meetings werd per NGO bekeken wat de financiële bijdrage zal zijn en hoeveel huizen gebouwd kunnen worden.

Eind mei 2015, één maand na de aardbeving van 7.9 op de schaal van Richter in Lamjung, bouwden wij als stichting 31 tijdelijke woningen in het dorp Gimdi. In dit afgelegen bergdorp renoveerden wij in 2014 ook een school. Daarom had Jogesh onze bouwtekeningen meegenomen naar de meeting in Jajarkot in de hoop dat we dezelfde nishutten zouden kunnen bouwen.

 

Helaas ging de overheid nu niet akkoord met dit soort tijdelijke huizen, maar wilde ze eenheid en voor iedereen dezelfde huizen bouwen. Deze tijdelijke huizen zijn milieuvriendelijk en zullen gebouwd worden van lokale materialen. De bedoeling is dat ze ongeveer drie jaar mee kunnen, zodat de bewoners de tijd krijgen weer financieel op kracht te komen. De prijs van 1 huis is ongeveer € 400,- inclusief transportkosten, salaris en bouwmaterialen. Alle materialen kunnen later hergebruikt worden voor een permanent huis. 

Op 19 november is de order voor de benodigde bouwmaterialen geplaatst en is Jogesh weer naar Kathmandu vertrokken om een rapport te schrijven en alles voor te bereiden. Wij hebben besloten om als stichting 30 huizen te gaan bouwen voor de Dalits in het dorp Jajarkot. Dalits zijn mensen die behoren tot de onaanraakbare kaste en hebben een lage status binnen de gemeenschap.

Op 27 november keerde Jogesh samen met een ingenieur terug naar Jajarkot. Intussen had de lokale aannemer alle spanten en andere bouwmaterialen klaarliggen zodat ze direct op transport naar Jajarkot konden.

Op 28 november was er een bijeenkomst met de dorpsbewoners om uitleg te geven over de heropbouw van hun dorp. Iedereen was enthousiast en verbaasd over de snelheid waarmee onze stichting hun dorp gaat helpen. De vergadering duurde tot ná zonsondergang. Jogesh, de ingenieur uit Kathmandu en de lokale metselaar hebben de mannen uit het dorp gevraagd mee te helpen zodat de huizen gebouwd zijn voordat de echte winter start. Iedereen stemde in.

De mensen leven nu in tentjes en onder zelfgemaakte bouwsels. De meeste huizen in het dorp zijn ingestort.

Op 30 november zijn de bouwwerkzaamheden gestart: