Nieuwsbrief 10 november 2023. Grote aardbeving west Nepal

13-11-2023

Namasté,

Afgelopen vrijdagavond 3 november om 23.47 uur Nepalese tijd, vond er een aardbeving plaats van 6.4 op de schaal van Richter in het Karnali District in het westen van Nepal. Enkele zware naschokken volgden. Het epicentrum was Ramidanda in Jajarkot, 65 km ten noordwesten van Surket. Dit is de hoofdstad van het Karnali District. De schokken waren voelbaar tot in Lumbini, Kathmandu en tot in New Delhi in India.

In Jajarkot zijn105 mensen overleden en meer dan 200 gewonden. 7166 huizen zijn zwaar beschadigd, waarvan 1170 ingestort en onbewoonbaar. 35.000 families zijn dakloos. In Rukom West District zijn 16.570 huizen ingestort en onbewoonbaar. Volgens de lokale overheid zijn er ook nog eens 9.961 huizen gedeeltelijk beschadigd. Er is een tekort aan tenten, dekens en voedsel. Tot nu toe zijn er maar enkele tenten uitgedeeld omdat het gebied afgelegen en bergachtig is. Het ligt 500 km ten westen van de hoofdstad Kathmandu. In de dorpen Lirapaja, Darma en Kumakh is nog helemaal geen hulp geweest.

Omdat onze stichting in het voorjaar van 2023 zonnepanelen installeerde in het Karnali District en nog steeds goed contact heeft met de bewoners, kregen wij een dag na de aardbeving telefoontjes van diverse mensen met een verzoek om hulp. Ook ontvingen wij videofilmpjes van vrouwen uit het Karnali District, die afgelopen jaar een naaicursus volgden bij ons in Patan. Zeer emotionele filmpjes met smeekbedes om hulp. Daarom hebben we besloten om hulp te gaan bieden in Jajarkot en Rukom.

De Nepelse overheid geeft hulp en vele politici en ambtenaren hebben een deel van hun salaris afgestaan voor hulp in de getroffen gebieden. De Nepalese overheid heeft alle grote NGO´s om hulp gevraagd. Er zijn al goederen ingezameld, maar ze komen nog niet op de plaats van bestemming.

Anima, mijn pleegdochter, heeft vrijdag 10 november contact gehad met het bestuur en de lokale ambtenaren van Jajarkot om kort te sluiten waar de meeste behoefte aan is. Dit bleken idd tenten, dekens, matjes om op te slapen en warme kleding. Vanwege onze naaicursussen en de vele stuks kleding die gemaakt worden, zullen wij dat in ieder geval meenemen naar het gebied.

Op 10 november heb ik alvast € 4.000,- overgeboekt naar onze Nepalese zusterorganisatie All Angels Nepal om tenten en voedsel te kopen. Natuurlijk is er meer geld nodig om hulp te bieden....

...Help ons zodat we met een groot konvooi naar het westen van Nepal kunnen vertrekken met tenten en voedsel....

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof