Nieuwsbrief 25 juli 2022

25-07-2022

Namasté,

Op de allereerste plaats wil ik u allen hartelijk danken voor de vele donaties aan onze stichting. Groot of klein, anoniem of periodiek, telkens weer hartverwarmend te zien dat er nog steeds hulp komt voor Nepal. Dankzij u kan ik mijn werk voortzetten en kan onze Nepalese zusterorganisatie All Angels Nepal vrouwen en kinderen een betere toekomst geven.

Zonne-energiepanelen voor huishoudens in Gorkha district

In februari 2022 werd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om zonne-energie te installeren in diverse zeer afgelegen dorpjes in de bergen van het Gorkha district. Vier tot vijf uur rijden met een fourwheeldrive vanaf de hoofdstad Kathmandu. Het team van onze zusterorganisatie All Angels Nepal bezocht de kleine dorpen en gehuchten Etali, Nyanra, Kebung, Nimra, Chegung, Prija and Lsybung. Na een lange hobbelige rit was het nog vijf uur lopen om de dorpen te bereiken. Dorpen zonder wegen of elektriciteit. De meeste bewoners die ons team bezocht, leven nog steeds in tenten sinds de grote aardbeving van 25 april 2015. Deze had destijds een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De bewoners behoren tot de Gurung gemeenschap en leven voor 80% van landbouw. Hun bron van inkomsten zijn geiten, kippen en een buffel. De kinderen gaan niet naar school. 

Tussen 5 en 10 juni bezocht een team van technici, onder leiding van ingenieur Jogesh Shrestha, de dorpen. Bij dertig grote huishoudens werden zonnepanelen geïnstalleerd. Elke familie ontving een Solar Home System van 50 Watt capaciteit.  De totale kosten voor dit zonne-energie project waren € 4.000,- Inclusief materialen, installatie, transportkosten en gratis maaltijden en een goed salaris voor het team.

  

      

  

  

GESI opleidingen in Patan

In april 2022 kregen alle dames die bij ons een beginners en gevorderden naaicursus hadden afgerond eind 2021, een vierdaagse GESI opleiding. GESI staat voor Gender Equality and Social Inclusion. Tijdens deze opleiding krijgen vrouwen handvaten hoe een bedrijf op te starten en hoe te handelen bij ongewenste intimiteiten, huiselijk geweld en het recht op gelijke behandeling. Heel erg nodig in Nepal omdat vrouwen niet weten wat hun rechten zijn en niet weten waar ze terecht kunnen.

Deze opleiding van vier dagen inclusief een certificaat, eten, drinken en een gratis buskaart werd gefinancierd door Stichting Dagunagadi uit Tilburg.

  

  

Journaliste bij All Angels Nepal

Op 8 juni had ik, naar aanleiding van enkele emails, een oriënterend gesprek met de Nederlandse freelance journaliste Inge Oosterhoff. Zij studeert momenteel Literary Reportage aan de universiteit van New York. Tijdens deze studie worden studenten aangemoedigd om verhalen te schrijven over de 'sociale', politieke en economische uitdagingen van gemarginaliseerde groepen. De naaicursussen van onze stichting spraken haar daarom aan. Eind juni vertrok Inge naar Kathmandu. Zij bezocht ons kantoor annex opleidingscentrum in Patan en ontmoette mijn pleegdochters Anima en Anita. Beiden werkzaam voor onze Nepalese zusterorganisatie All Angels Nepal. Anima als manager en Anita als leerkracht van de naaicursussen.

    

    

Inge sprak met diverse vrouwen die de basis- en gevorderden naaicursus bij ons volgen. De meesten van hen komen uit slechte situaties en kunnen nergens anders terecht voor een cursus. Sommigen van hen hebben een achtergrond van huiselijk geweld en uitbuiting. Inge verbleef enkele dagen bij ons en kon na vele gesprekken en lunches met de cursisten een goed beeld vormen om een stuk te schrijven. De laatste dagen van haar verblijf bezocht ze een aantal oud cursisten die het was gelukt een naaiatelier of een winkeltje te starten. 

     

Bovenstaande foto's zijn door Inge gemaakt.

Microkredieten

Oud cursisten die een naaiatelier of winkeltje willen opstarten kunnen bij onze Nepalese partnerorganisatie een microkrediet aanvragen. Sinds 2017 loopt dit programma. 132 vrouwen hebben een bedrag gekregen van € 300,- Dit bedrag moet binnen 36 maanden worden terugbetaald. 108 vrouwen hebben hun lening in drie jaar kunnen terugbetalen. Een zeer effectief en goed programma om vrouwen zelfstandig te maken.

Deze microkredieten worden gefinancierd door Stichting Orange Angel uit Amsterdam.                                                                                                                                                                             

Inzamelingsactie

In april bezocht ik Nepal en had ik voor de Small Kids Academy 10 boerderijdieren van de Lidl inclusief bijbehorend tapijt meegenomen. Dit viel bij de leerkrachten in goede aarde. Sindsdien spelen de kinderen van de peuterklas er elke dag me.

    

Heeft iemand van u, of van uw kinderen of kleinkinderen enkele diertjes over of worden ze niet gebruikt? Stuur ze dan naar onze stichting dan kan ik ze verzenden naar Nepal.

Boerderijdiertjes zenden naar of afgeven bij: Stichting Project Nepal    Tarweakker  17,  3773  BS  Barneveld

Met zonnige groet,

Angelique van Hoof