Nieuwsbrief 10 november 2022

10-11-2022

Namasté,

Ik hoop dat deze nieuwsbrief u allen in goede gezondheid bereikt.

Allereerst wil ik iedereen bedanken die de afgelopen maanden een donatie deed aan onze stichting. Ook alle pakketten die in Nepal werden ontvangen waren erg welkom: 200 medische mondkapjes voor dokter Raj en 50 boerderijdieren van de Lidl voor de kleuterklassen van de Small Kids Academy. Ook ontving Anima 10 kilo gebreide kinderkleding, mutsen en sjaals van de breidames uit Woubrugge, 't Gooi, Limburg en Haarlemmermeer. Deze dames zetten zich al jaren in om kleding te breien voor de allerarmsten in Nepal. Jaarlijks ontvangen wij gemiddeld tien pakketten met kinderkleding vanuit Nederland.

  

 

Aardbeving in west Nepal

Van 8 op 9 november waren er enkele aardbevingen, waarvan de zwaarste 5.6 op de schaal van Richter was. In het westelijke district Doti, ten noordwesten van het Bardiya National Park. Er waren zes doden te betreuren vanwege ingestorte huizen. Hulp is onderweg volgens de regering. De aardbeving werd vierhonderd kilometer verderop tot in New Delhi gevoeld. Volgens de officiële aardbevingsmelder had de zwaarste beving een kracht 5.6, maar volgens diverse nieuwsbladen was het 6.6  Ook vandaag, 10 november, is er weer een aardbeving geweest van 4.1 op de schaal van Richter. 

Anonieme donatie

Op 27 oktober 2022 ontving onze stichting een anonieme gift uit het Midden Brabants gebied! Het gehele bedrag van € 13.000,- zal worden geïnvesteerd in onze goed lopende basis- en gevorderden naaicursus in Patan en Doranghi. Na de basiscursus van zes maanden krijgen de vrouwen aansluitend een GESI-training (Gender Equality and Social Inclusion). Tijdens deze cursus van vier dagen, krijgen onze cursisten les en informatie over vrouwenrechten, hoe te handelen bij ongewenste intimiteiten en huiselijk geweld. We hebben deze cursus al twee keer eerder verzorgd en we zullen deze cursus continueren vanwege goed resultaat en zelfverzekerdheid bij de vrouwen. Wij als stichting zijn erg blij met deze grote donatie en het vertrouwen in ons werk. 

Sinds 2009 geven wij als stichting gratis naaicursussen in ons naaiatelier in het zuiden van Nepal en sinds 1 december 2013 in Patan. Jaarlijks worden honderd vrouwen opgeleid en ontvangen zij een officieel diploma.

   

Ambulance 1 jaar in gebruik

Sinds vorig jaar oktober is onze nieuwe moderne ambulance veelvuldig in gebruik. Zowel voor lokale mensen als voor toeristen. Vanwege de goed uitgeruste ambulance en de snelheid waarmee een ziekenhuis bereikt kan worden zijn vele levens gered. Helaas verloopt het niet altijd goed. Op 25 september in de avond werd een 55-jarige Tharu man aangevallen door een neushoorn in het dorpje Sauraha. Dokter Raj was direct ter plaatse en constateerde zwaar lichamelijk letsel. Onze ambulance bracht de zwaargewonde man naar het Bharatpur ziekenhuis, terwijl dokter Raj de man vergezelde. Uit onderzoek bleek dat hij een gebroken onderkaak, een diafragma breuk, gebroken ribben en veel bloed verloren had. De man heeft 16 dagen op de IC gelegen, maar is helaas op 10 oktober gestorven. 

Een groot probleem in- en rond de Nationale Parken in het zuiden van Nepal en de zuidelijke grensgebieden met India. Gemiddeld overlijdt er één persoon per maand aan de gevolgen van een aanval van een neushoorn, een beer, een krokodil of een tijger. Jaarlijks raken gemiddeld 50 personen gewond door aanvallen.

Maandelijks doneren wij € 100,- aan dokter Raj voor gratis medische hulp.

  

  

Hoe moet ik me armoede voorstellen... 

Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg van donateurs en geïnteresseerden. Tevens kreeg ik deze vraag tijdens mijn16-daagse Namasté Nepal rondreis van de ANWB, september jl. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat Nepal geen sociaal stelsel heeft, noch leerplicht of een pensioenregeling. Dat de gemiddelde levensverwachting ten opzichte van Nederland erg laag ligt en dat de werkeloosheid 50% is. Maar daarmee leg ik armoede eigenlijk niet goed uit. 

Armoede is wanneer je je kinderen niet méér dan één maaltijd per dag kunt geven, zonder vlees en zonder gezonde bouwstoffen. Dat je geen dokter kunt laten komen wanneer je kind ziek is of een ongeluk krijgt. Armoede is altijd aanwezig in een gezin waar niemand werk heeft en waar geen zekerheid is of je als kind naar school mag. Armoede is één van je kinderen verkopen omdat er geen geld is om alle monden te voeden. Armoede is één van je kinderen in bruikleen geven aan een familie waar je schulden hebt openstaan. Vaak is dit voor meerdere jaren omdat de schuldeiser dan een gratis hulpje heeft in zijn gezin.

Op het moment is Qatar weer veel in het nieuws vanwege de aankomende voetbalwedstrijden die starten op 20 november. Sinds de bouw van het grote stadion en de vele hotels maken migrantarbeiders uit Nepal, India en Bangladesh lange werkdagen voor een hongerloontje, onder zeer zware omstandigheden, in de verzengende hitte. In de hoop dat hun familie het beter krijgt en kan overleven. Er zijn sinds de start van de bouw al 6500 arbeiders overleden. Ik schreef een stukje over dit onderwerp in mijn boek 'Mama, I am alive' dat ik uitgaf in juni 2017. Anno 2022 is dit onderwerp nog steeds actueel. Triest dat slavernij in deze moderne tijd nog steeds een groot probleem is. Niet alleen in Qatar, maar ook in veel andere landen.

Nog een groot probleem in Nepal is dat sinds enkele jaren heel veel jonge mensen gaan studeren in Australië, Canada en Amerika. Zeer hoge bedragen moet betaald worden om je in te schrijven op een universiteit. Deze jonge mensen komen nooit meer terug naar Nepal, maar kunnen zo na enkele jaren studie en werk hun familie onderhouden. Er is in Nepal een ware 'braindrain' gaande. Slecht voor het land, maar goed voor de toekomst van intelligente jonge mensen.

Nepal is een groot land met veel afgelegen en bergachtige gebieden, waar geen of weinig toegang is tot medische hulp. Waar meisjes worden uitgehuwelijkt op zeer jonge leeftijd en waar jaarlijks tussen de 12.000 en 15.000 kinderen worden verkocht of meegegeven voor een bedrag van € 40,- tot € 80,- In de hoop dat ze te werk worden gesteld in India. De meeste kinderen komen terecht in de prostitutie en keren nooit meer terug naar Nepal. (Bron: Amnesty International, Unicef).

Nepal is een zeer corrupt land met een zeer corrupte regering. Maar er is ook een sprankje hoop. Sinds 26 mei 2022 is er een nieuwe burgemeester in Kathmandu. Zijn naam is Balendra Shah, een bouwkundig ingenieur van 32 jaar. Voormalig rapper en niet behorend tot een politieke partij. Zijn doel is om Kathmandu schoner en corruptie-vrij te krijgen, het cultureel erfgoed in ere te herstellen en vrij te maken van graffiti en uithangborden. Iedereen heeft vertrouwen in deze man en in zes maanden tijd heeft hij al heel veel voor elkaar gekregen in Kathmandu. 

Nepal is een schitterend land, met de imposante Himalaya in het noorden en ongerepte jungle gebieden in het zuiden. Een kleurrijke cultuur en een vriendelijke bevolking. Maar er is veel armoede, daarom ben ik trots dat wij als stichting al twintig jaar een piepklein steentje kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor vrouwen en kinderen. 

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof