Nieuwsbrief 15-02-2007

15-02-2007

Namasté allemaal, 
 
Na een rondreis voor FOX vakanties, door India en Nepal, ben ik sinds enkele dagen weer werkzaam op de scholen hier in Kathmandu. 
 
Zoals jullie weten heb ik sinds kort een website. Vele mensen hebben hierop gereageerd en ik heb in drie maanden enkele duizenden euro's ingezameld voor de scholen in Nepal.  
 
Vanmorgen ben ik naar de Bal Byabasayee school geweest in Kathmandu, de overheidsschool met 900 leerlingen, en heb samen met het hoofd en enkele leraren een meeting gehad. Ook Ram Jaya Dula, het hoofd van de Amariyoti school was aanwezig. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden op de scholen en de meest efficiënte manier om het geld uit Nederland te besteden. 
 
Ik heb de Bal Byabasayee school 1600 euro gegeven en dat zal worden uitgegeven aan schoolbanken voor drie nieuwe klaslokalen die de afgelopen maand gebouwd zijn. Ook zullen we materialen kopen voor natuurkunde- en scheikundelessen voor de hogere klassen. Verder wordt dit geld besteed aan de afwerking van de drie nieuwe klaslokalen. 
 
In september 2006 heb ik ook een weekje in Kathmandu doorgebracht en daar heb ik natuurlijk ook geld achtergelaten. Met dit geld is de bibliotheek ingericht. De bibliotheek is intussen klaar. We hebben enkele houten kasten, twee stalen kasten, twee tafels waar de leerlingen aan kunnen studeren en vele nieuwe boeken natuurlijk! Het is een prachtig lokaal geworden. Ik heb foto's genomen en die zullen binnenkort op de website verschijnen. 
 
De Amariyoti school heeft vandaag 800 euro gekregen voor de afwerking enkele lokalen en nieuwe boeken. Ook hier is de laatste maanden hard gewerkt en Ram Jaya Dulal geeft nog steeds schrijf- en leeslessen aan de vrouwen in het dorp. Ze boeken echt vooruitgang volgens hem.  
 
Helaas zijn de maoïsten, ondanks een staakt-het-vuren etc. etc, nog steeds actief in de bergen en de school moet maandelijks een geldbedrag van 500 rupee betalen zodat ze met rust gelaten worden. Ook slapen enkele leden van splintergroeperingen, van de Maoïsten, nog steeds in de school! Maar, zegt Ram Jaya opgewekt: "Ze laten ons en de kinderen met rust en slopen de school niet meer!"
 
Dit is trouwens heel gewoon hier in Nepal. Bijna alle scholen moeten maandelijks geld betalen aan de maoïsten of splinterpartijen van hen!!! Zelfs de Bal Byabasayee school betaald 1000 rupee per maand (1000 rupee = 11,50 euro). Maar dan worden de kinderen met rust gelaten en hoeft de school niet dicht.
 
Ook heb ik ervoor gezorgd dat de vier dochters van onze chauffeur Santos voorlopig weer naar school kunnen. Hij heeft 200 euro gekregen voor het schoolgeld van de komende manden. 
 
In Chitwan is weer een micro- krediet van 200 euro gegeven voor de bouw van een klein winkeltje. En een nieuwe inventaris. Hier heb ik al eerder een micro-krediet gegeven en de mensen konden binnen 5 weken het geld alweer teruggeven. Ik ben benieuwd hoe het nu zal verlopen!
 
Jullie zien dat ik in korte tijd al 2800 euro uitgegeven heb voor een betere toekomst van vele kinderen. Ook heb ik schoolgeld betaald voor mijn kinderen en enkele andere kinderen uit het dorp. Dat was voor 10 kinderen 400 euro voor de komende maanden. 

Gelukkig, want de situatie in Nepal is slechter dan voorheen. Het is officieel rustig, de maoïsten zitten in de regeringspartij, er is een wapenstilstand, de koning heeft geen macht meer... maar ondanks dit alles is het erg onrustig!
 
Er is op dit moment 6 uur per dag geen elektra, en dat zal in mei 9 uur worden en in juni 12 uur per dag! Kunnen jullie je dat voorstellen? Dat er 6 tot 12 uur per dag geen elektra is? Dit is vreselijk! Geen warm water, geen internet, geen licht 's avonds etc...  
 
Maar dit is maar luxe voor de gemiddelde toerist. Voor de bevolking is het vele malen erger. Zij doen alles met kaarslicht, koelkast en magnetron hadden ze toch al niet, maar het is erg vervelend...... Men moet bezuinigen omdat er een tekort aan alles is. Afgelopen zomer viel er niet genoeg water en zodoende kunnen de waterkrachtcentrales het allemaal niet aan!!! Ook is er een tekort aan drinkwater door het tekort aan regen. Dit is vreselijk. Men kan niet oogsten, waterputten vallen droog en men moet water kopen!
 
Jullie zien het is hier een gebed zonder einde! Ik ben blij dat ik een klein beetje kan betekenen voor de Nepalese kinderen.... Nog steeds kan 50% van de Nepalezen niet lezen of schrijven en zelfs 70% van de vrouwen niet! Dus er is nog genoeg te doen.
 
Ik wil iedereen bedanken die geld heeft gegeven. Ik schrijf geen persoonlijke bedankkaarten en brieven meer zoals in het verleden want het geld dat ik hiermee bespaar gaat direct naar de scholen!
 
Ik spendeer iedere vrije minuut aan dit project, maar ook ik heb soms behoefte aan enkele uren vrije tijd... vandaar de website! Hierop staan alle gegevens van de scholen en wat ik aan welke school gegeven heb. Ik hoop dat ik jullie bij deze voldoende info gegeven heb. 
 
Heel hartelijk bedankt. 
 
Groetjes vanuit Kathmandu, 
 
Angelique van Hoof