Nieuwsbrief 28 november 2023: Fysiotherapeut Henk in Sauraha

28-11-2023

 

Namasté,

Sinds 2007 steunen wij de kliniek van dokter Raj in Sauraha, Chitwan: Raj Medical Hall. In 2012 bouwden wij een kliniek voor hem en in 2010 doneerden wij de eerste ambulance. Na 10 jaar was deze versleten en in 2022 doneerden wij de tweede ambulance. In al die jaren dat wij financiële steun gaven voor gratis medische behandelingen voor de allerarmsten kwamen ook bijna jaarlijks vrijwilligers naar zijn kliniek. Verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten. Zo ook Henk Lulf uit Nederland. Hij is de afgelopen twaalf jaar vier keer in Nepal geweest voor vrijwilligerswerk. Om het werk voor Henk eenvoudiger te maken doneerde onze stichting € 1.000,- aan de kliniek van Raj, voor de aanschaf van een rolstoel, een behandelbank en diverse andere medische materialen. Ook bracht Henk vanuit Nederland nog de nodige nuttige materialen mee.

Hierboven enkele foto's van de ruimte die Raj creëerde als fysio ruimte naast zijn kliniek.

Hieronder Henk zijn verslag met de foto's die hij en dokter Raj maakten tijdens hun werk.

Gratis fysiotherapiekamp van 17.10 tot 02.11.2023 In Sauraha, Chitwan, Nepal

Na lange tijd kon ik weer een keer, naar de door Stichting Project Nepal ondersteunde kliniek van Raj, waar ik door Angelique kennis maakte tijdens een door haar geleide reis in 2008 door Tibet en Nepal. Volgens het notitieschrift heb ik 225 patiënten gezien en dan zo’n 260 behandelingen gegeven in Raj Medical Hall.

Veel verschillende soorten patiënten werden geholpen met acupunctuur, fysiotherapie, dry needling, medical taping en TENS. Daarnaast heb ik als ambulanceverpleegkundige Raj nog ondersteund bij de nodige patiënten, zowel locals als toeristen, bij medische handelingen; waarbij het medische materiaal wat ik had meegebracht goed van pas kwam.

De meeste patiënten die voor mij kwamen klaagden over lage rug- en kniepijn. Daarnaast vele bijzondere klachten gezien. Er was bv. een (psychiatrische) patiënte met 0% beweging, die ik met hulp van anderen mobieler kon maken en met ondersteuning weer kon laten lopen. Een andere patiënt met neurologische schade in de arm door een krokodillenbeet (de andere arm was tot boven de elleboog eraf gebeten) kon ik oefeningen geven (ik had net een opfriscursus handtherapie gevolgd) en kon hem wat meegebrachte spullen geven om thuis te oefenen. 

Raj vond het algehele programma een succes en zijn mening was dat het zoveel patiënten blij maakte, die er nooit aan konden denken om hier in Nepal fysiotherapie te krijgen, omdat de meerderheid van de patiënten arm is. Het was weer een mooie en dankbare ervaring/ belevenis.

Vriendelijke groet,

Henk