Nieuwsbrief 02-11-2010

02-11-2010

Namasté allemaal,

Zoals beloofd de tweede nieuwsbrief over alle positieve gebeurtenissen in Nepal van de afgelopen maanden. Jullie weten dat onze stichting al drie jaar samenwerkt met Tulsi Magar en Kamal Akadari, de twee rangers die zich belangeloos inzetten voor het behoud van de éénhoornige neushoorn en voor de allerarmsten in het Chitwan gebied.

Tulsi vond het tijd worden dat ik met de lokale bevolking kennis zou maken en hij zorgde bijna voor een ware invasie van 2000 dorpelingen uit Meghauli, Ganganagar en Pattalahara. Dit zijn drie zéér afgelegen dorpen waar 80% van de bevolking analfabeet is en waar de mensen leven als in de prehistorie. Maar gelukkig kon ik Tulsi ervan overtuigen dat een kleine groep mensen voldoende was. Ik heb Prem Bahadur Tamang en enkele jongens ontmoet die al drie jaar meewerken aan het dans- en muziekprogramma.

Omdat de mensen niet kunnen lezen en schrijven worden er al drie jaar toneelstukjes met muziek en dans gehouden in de zéér afgelegen dorpen in het Chitwan District. Over het behoud van de éénhoornige neushoorn, maar ook over scholing. Dit heeft zoveel impact op de bevolking dat er al resultaten zijn. Er zijn al diverse stropers opgepakt en uitgeleverd aan de regering.

En er zijn meer kinderen op school. We hebben vorige maand 10 kinderen opgegeven bij diverse overheidsscholen. Kosten voor één jaar voor één kind: 6.000 rupees (60 euro). Voor dit geld krijgen ze één jaar gratis onderwijs, een uniform, schoenen, schriften, een potlood en één jaar lang elke dag een lunch! Als we weer geld hebben willen we nog meer kinderen plaatsen.

De kinderen die we op de scholen opgegeven hebben zijn kinderen waarvan één van de ouders dood of gehandicapt is. Er worden dus alleen kinderen geplaatst uit lagere kasten en moeilijke thuissituaties. Ook hebben we een meisje (Susmitta van 7 jaar) en een jongen (Sumith van 9 jaar) gevonden waarvan de vader zich onlangs heeft opgehangen omdat ze leefden in het oerwoud zonder huis en land. De kinderen zitten nu op dezelfde school en maken het goed.
 
Aan Prem Bahadur Tamang hebben we vorige maand een tweedehands fiets gegeven; kosten 5.000 rupees (50 euro). Hij loopt vaak 20 kilometer per dag om de dorpen te bereiken en met een fiets is dat veel veiliger. Prem heeft op alle scholen een contract afgesloten met de directeur zodat op papier vast ligt dat er betaald is en dat de kinderen één jaar naar school kunnen. Prem Bahadur Tamang is de persoon die zich al drie jaar inzet voor onze stichting en hier ook een kleine bijdrage voor krijgt van 100 rupees (1 euro) per dag. Hij begeleidt ook de 48 jongens en meisjes die de voordrachten verzorgen in de dorpen.
 
Vorig jaar vertelde ik jullie over de man die door een olifant aangevallen was en een dubbel gebroken arm had die niet te behandelen was. Deze man, Djana Chaudari (50 jaar) heeft van Stichting Project Nepal een nieuw huis gekregen van leem, klei, olifantengras en een echt golfplaten dak. Kosten 80 euro. Zijn 16-jarige dochter hebben we ook op school geplaatst. Zij was nog nooit naar school geweest en dit was haar grootste wens.
 
Nog meer groot nieuws... Er is een boek uitgebracht in Nepal door Sritar Lakauni: "THE INNER SOUL OF THE RHINO". Dit boek gaat over de bijna uitgestorven éénhoornige neushoorn. Geschreven en uitgegeven in het Nepalees en met binnenkort ook een oplage van 2.000 boeken in het Engels. De kosten om het boek uit te geven waren 23.000 rupees (230 euro), betaald door ons. Dit om nóg meer aandacht te schenken aan de problemen in Chitwan.

Op 24 september heb ik met mijn FOX groep het kleine weeshuisje in Sauraha bezocht. Tot mijn grote verdriet was er wéér helemaal geen rijst en groente voor de kinderen. Ik zou dit weeshuis niet meer bezoeken omdat er een andere kleine organisatie gouden bergen beloofde aan dit weeshuis en de hulp van onze stichting niet meer nodig zou zijn. Maar sinds maart 2010 heeft de kleine organisatie niet meer omgekeken naar deze kinderen.

Gelukkig heb ik mijn gevoel gevolgd en heb ik in april, mei, juli en september dit kleine weeshuisje bezocht. Ik heb diverse donaties gedaan in de vorm van kleding, speelgoed, rijst, linzen, groenten, aardappels etc. Ook mijn septembergroep van FOX Vakanties heeft geld gedoneerd en we hebben 100 kilo rijst, linzen, groente, 30 kilo aardappels, 20 liter mosterdzaad olie en ander broodnodige artikelen gegeven. Kosten 130 euro.
 
Op 22 oktober 2010 heb ik 126.000 rupees (1.300 euro) overgemaakt naar Tulsi Magar van SAVE THE ONE HORNED RHINO PROJECT. Dit geld zal gebruikt worden voor scholing van diverse kinderen, voor medische hulp aan mensen en kinderen, maar ook voor het behoud van de neushoorn.
 
Op 17 september 2010 is Tigo geboren. Joyce & Rémon hebben, net als drie jaar geleden bij hun eerste zoon Dillan, een inzameling gehouden onder vrienden en kennissen voor Stichting Project Nepal. Ze wilden géén kraam-kado's maar besloten geld in te zamelen voor de kansarme kinderen van Nepal. Dit heeft geresulteerd in het mooie bedrag van 650 euro. Samen met Joyce en Rémon is besloten dit aan de school van Surya te besteden.
 
Diverse mensen hebben mij laten weten dat er pakketten met kleding onderweg zijn naar het overheids-ziekenhuis van Bharatpur. We proberen vrouwen die bevallen zijn te voorzien van babykleding, rompertjes en knuffels. Het gaat om vrouwen van de laagste kasten, die geen geld hebben voor kleding en andere spullen voor de baby. Dokter Rajendra en Tulsi Magar lieten me weten dat de vrouwen vaak hevig geëmotioneerd zijn wanneer ze babykleding krijgen. Er was één vrouw die aan opgestuurde babykleding rook en zei: "Dokter, komt dit uit het Nirvana (hemel), het ruikt zo lekker!"
 
Ook zijn er twee dozen met hoogwaardige verbandartikelen onderweg naar dokter Rajendra in Sauraha en één doos met medicijnen en medische artikelen.

Ik wil iedereen bedanken voor de geweldige inzet, voor de donaties, voor het sturen van pakketten, voor de lieve mailtjes en vooral voor de betrokkenheid bij de kinderen van Nepal.
 
BLIJF GEVEN, DE KINDEREN VAN NEPAL VERDIENEN OOK EEN FIJNE TOEKOMST.

Met vriendelijke groeten,

Angelique van Hoof