Nieuwsbrief 18 april 2023

18-04-2023

Namasté,

Stichting Project Nepal werkt al tien jaar samen met onze Nepalese zusterorganisatie All Angels Nepal en we kunnen door onze samenwerking tientallen vrouwen en meisjes bereiken en voorzien van trainingen en onderwijs. Mijn pleegdochters Anima en Anita zijn zes dagen per week werkzaam in ons opleidingscentrum annex kantoor in Patan, het zuidelijk stadsdeel van Kathmandu. Zij ervoeren wat het betekende om geen ouders te hebben en onderdrukt te worden door familieleden en de gemeenschap. Beiden hebben een goede opleiding genoten en zetten zich al tien jaar in voor vrouwen en meisjes. Anima als manager en begeleidster van de computertrainingen en Anita als leerkracht van de basis- en gevorderden naaicursussen die we sinds 2013 in Patan verzorgen. Naast het grote succes van de naaicursussen startten we 2 jaar geleden met de GESI-opleidingen, waar vrouwen een training krijgen over gendergelijkheid, vrouwenrechten en de Nepalese wet. Deze cursus krijgen vrouwen aangeboden na het behalen van hun certificaat van de naaicursus.

  

                                       

Hierboven enkele foto's van de driedaagse GESI training die in februari en maart 2023 werd gegeven aan de groep dames die in december 2022 hun coupeuse certificaat behaalden. Eén van de gastdocenten was een politieagente die vertelde over de gevaren van internet.

Afgelopen november en december gaf onze stichting, in samenwerking met Stichting Plan Europa en de Nepalese vrouwenorganisatie FEDO, een training aan de kasteloze Dalit vrouwen. De gehele training werd gefinancierd door de Europese Unie. Vanwege onze succesvolle cursussen en voorlichting aan vrouwen, werd Anima uitgenodigd om een zesdaags seminar bij te wonen in Bangkok. Onze zusterorganisatie All Angels Nepal werd als één van de vijf besten van Nepal verkozen en op 25 maart vertrok Anima naar Thailand. Geheel betaald en verzorgd door Plan International Thailand. Een groot seminar over vrouwenrechten. Anima vond het verhelderend en leerzaam.

Schoolvakantie

Momenteel zijn alle scholen in Nepal gesloten. De eindexamens zijn voorbij en alle kinderen, van kleuterklas tot klas 12, hebben hun eindexamens volbracht. De resultaten komen over enkele weken, maar eerst vakantie vieren. Alle kinderen die wij voorzien van gratis onderwijs in Chitwan, Kathmandu en het Jhapa District zijn het jaar goed doorgekomen. De ene leerling met betere resultaten dan de andere. We hebben enkele kinderen onder onze hoede die uit zo'n slechte thuissituatie komen dat hun resultaten daaronder te lijden hebben. Maar door ze toch naar school te laten gaan en de lessen bij te laten wonen merken we dat ze weerbaarder zijn geworden en vriendjes hebben. Dan merk je dat school een sociaal vangnet is en meer veiligheid biedt dan wanneer ze thuis zijn.

Gratis lunch voor klas 7 & 8 in Debouli/ winterjassen

In 2014 zijn wij gestart met het geven van een gratis dagelijkse lunch aan leerlingen van de Debouli school. Vooral de eerste jaren ging het om kinderen die wij uit de schuldslavernij hadden kunnen redden en voor het eerst naar school mochten. In Nepal is geen leerplicht, maar sinds korte tijd heeft de overheid besloten, kinderen van klas 1 t/m 5 een gratis lunch aan te bieden. Vanwege deze overheidshulp willen wij ons lunchprogramma voortzetten voor leerlingen uit klas 7 & 8 op de Debouli school in het Citwan District. Dit lunchprogramma zal gestart worden over enkele weken wanneer het nieuwe schooljaar start. 

Totale kosten voor 1 jaar gratis lunches: € 1.000,-

Zoals voorgaande jaren ontvingen 30 leerlingen, die het afgelopen schooljaar een gratis maaltijd kreeg van ons, begin januari een dikke winterjas. De winterperiode in Nepal is van december t/m maart. Totale kosten voor 30 winterjassen: € 330,-

  

Nieuw dak voor ons naaiatelier in Doranghi

De naaicursussen in het dorpje Doranghi in het Chitwan District verlopen erg voorspoedig. Onze gemotiveerde instructrice stoomt elke 6 maanden weer een groep enthousiaste vrouwen klaar om zelfstandig aan het werk te gaan als kleermaakster. Momenteel wordt het gehele golfplaten dak van ons naaiatelier vervangen door nieuwe golfplaten. Ook komt er een bedekking van gras en riet zodat het in de zomermaanden koel is in de klaslokalen. De temperaturen lopen in de zomermaanden op tot 42 graden Celsius.  Totale kosten van nieuwe dakplaten en bedekking inclusief salaris: € 500,-

  

Deze groep ontving in februari 2022 hun certificaat

  

Zonnepanelen voor Karnali District

Een dezer dagen zullen wij starten met de installatie van zonnepanelen in het bergdorp Mugu/Kalai Village. Dit is in het Karnali District in het uiterste weten van Nepal. Ten noorden van het Rara meer.

Ons veldteam zal eerst met de bus van Kathmandu naar Nepalgunj reizen. Een tocht van 600 km. Dan met de lokale bus van Surketh naar Dobar, 250 - 300 km. Vervolgens 5 uur met jeeps en als laatste 5 uur lopend naar het dorp. De reis duurt enkele dagen dus ons veldteam zal onderzoek en installatie in één bezoek uitvoeren omdat anders de transportkosten veel te hoog zullen zijn. In totaal zullen we 26 grote families gaan voorzien van zonnepanelen in een gedeelte van Nepal waar niemand electra heeft. Totale kosten : € 3.800,- inclusief transport, materialen, zonnepanelen, salaris en gratis maaltijden voor de veldwerkers.

  

    

Nepal kent veel rampspoed en armoede. Onrustige politieke situatie, aardbevingen, overstromingen en aardverschuivingen tijdens de regenperiode, maar ook veel bus- en vliegtuigongelukken. Dit heeft een behoorlijk impact op de bevolking. Wij merken dit tijdens onze gesprekken met vrouwen die bij ons een opleiding volgen en bij ons personeel. Ondanks alle problemen in het land, merken we dat door de trainingen die we geven, vrouwen en meisjes zelfverzekerder worden.

Onze stichting is klein, maar werkt erg efficiënt en kan hier en daar toch een overwinning boeken en vrouwen en kinderen op weg helpen. Ik ben daarom erg dankbaar voor de vele donaties die wij als stichting elke maand ontvangen. Door uw vrijgevigheid kan onze stichting kleine wonderen blijven verrichten.

 

Met zonnige groet,

Angelique van Hoof