Nieuwsbrief 2 januari 2024 30 huizen voor west Nepal

02-01-2024
Namasté,
 Voor 2024 wens ik iedereen een gezond, liefdevol en reislustig jaar. Dat al jullie dromen mogen uitkomen.
Tevens wil ik iedereen die onze stichting in 2023 financieel steunde hartelijk bedanken. Elk jaar ontvangen wij vele grote en kleine donaties. En er zijn mensen die zelf een inzameling houden, of mooie kaarten maken en verkopen, kleding inzamelen en verzenden, babymutsen- en sokken breien voor Nepal, statiegeldbonnen inzamelen en andere leuke initiatieven bedenken om geld te doneren aan Nepal. Elke keer weer overweldigend.
Donaties 2023
Onze stichting heeft in 2023 in totaal € 32.100,- in 376 donaties ontvangen van sponsoren uit Nederland en Frankrijk. 
Maar omdat er nog een bedrag van 2022 op de rekening stond heeft onze stichting € 50.600,- kunnen overboeken naar onze zusterorganisatie All Angels Nepal voor lopende en nieuwe projecten. Op de website staat een overzicht van alle donaties inclusief de besteding daarvan bij de nieuwsbrief van 1 januari 2024. Normaal gesproken staan de donatie overzichten bij een apart kopje: 'donaties', maar door een vernieuwde aanpassing van de website lukte mij dat niet...;(
30 huizen voor Jajarkot in west Nepal
Zoals u heeft kunnen lezen in de nieuwsbrief van 10 en 27 november 2023 is Jogesh na de zware aardbeving van 3 november in het westen van Nepal direct naar het aardbevingsgebied vertrokken. Samen met diverse ambtenaren van de overheid en hulpverleners van NGO's werd de situatie geïnventariseerd. Daar werd per stichting/NGO een gebied, dorp of gehucht toegekend voor de hulp bij de wederopbouw. 
Wij als stichting kregen Jajarkot onder onze hoede en samen met de lokale bevolking werd besproken wat de meest efficiënte werkwijze zou zijn. Op 27 november vertrok Jogesh samen met een ingenieur naar Jajarkot en op 30 november startte de bouwwerkzaamheden. Jogesh hield me regelmatig op de hoogte en ik merkte aan zijn whatsapp berichten dat de mindset van de mensen uit de bergen wel heel erg anders is dan die van Jogesh en de ingenieur uit Kathmandu. 
Op 29 december waren alle 30 tijdelijke woningen gereed. Alle materialen die gebruikt zijn, kunnen hergebruikt worden voor een permanent huis in de toekomst. Alle spanten, pilaren en golfplaten zijn in west Nepal op maat gemaakt zodat de transportkosten niet al te hoog zouden uitvallen. Zo werd tevens ook de lokale economie gesteund.
Start nieuwe naaicursussen Patan en Doranghi
Deze maand zal weer gestart worden met naaicursussen voor beginners en gevorderden in zowel Patan als Doranghi.
Sinds 2010 geven we deze opleidingen aan vrouwen en meisjes die na het behalen van een diploma zelfstandig kunnen gaan werken. In december ontving onze stichting, zoals elk jaar, € 2.000,- van een echtpaar. Na overleg met hen is besloten het dit jaar te investeren in de toekomst van 10 meisjes. De nieuwe cursisten zullen binnen 2 weken starten met een naaicursus voor beginners van 6 maanden. Momenteel zijn de inschrijvingen gestart.
Gratis maaltijd voor 20 kinderen
Tussen 2014 en 2023 verzorgden wij dagelijks een gratis lunch aan 20 leerlingen op de Debouli school in Chitwan. In de eerste jaren waren dat hoofdzakelijk kinderen uit het Kamayan systeem. D.w.z. dat ze te werk gesteld werden in een gezin vanwege de schulden van hun familie. Door ze naar school te laten gaan en een lunch aan te bieden werd hun werkgever ontlast en kregen de kinderen onderwijs. Na enkele jaren ontvingen ook kinderen uit andere arme gezinnen een lunch op school. Gelukkig is er in 10 jaar tijd erg veel verandert in Nepal. Sinds maart 2023 investeert de overheid van Nepal meer geld in onderwijs en krijgen niet alleen arme kinderen uit klas 1 t/m 5 een gratis maaltijd, maar vanaf 2024 zullen kinderen uit de klassen 6,7 en 8, die het nodig hebben, ook een lunch aangeboden krijgen.
Wij als stichting kunnen dus stoppen met dit project omdat de overheid het vanaf 2024 gaat verzorgen. Met € 1.000,- per jaar konden wij voor 20 leerlingen een jaar lang een lunch verzorgen. Sinds 2014 werd dit lunch-project jaarlijks gesponsord door een familie uit het noorden van ons land.
 
Zo klein als onze stichting is, we kunnen samen met onze Nepalese partnerorganisatie All Angels Nepal toch veel mensen helpen en kleine wonderen verrichten.
                     
Met vriendelijke groet,
 
Angelique van Hoof