Nieuwsbrief 9 september 2019

09-09-2019

Namasté,

Voordat ik nieuws geef over de positieve ontwikkelingen over onze projecten, eerst even de situatie zoals die de afgelopen maanden in Nepal was. Op 6 juli jl was er een aardbeving van 4.6 op de schaal van Rigter in Nepal. Epicentrum was in Bhaktapur. De beving vond plaats op een diepte van 10 kilometer. Volgens het Seismologisch Instituut was het een flinke naschok van de aardbeving van 2015. Volgens mijn pleegdochter Anima, die op dat moment in Bhaktapur verbleef, voelde deze beving hetzelfde als de grote aardbeving op 25 april 2015. Veel herinneringen kwamen boven bij haar.

Dit jaar startte de moesson op 11 juli. Op vrijdagavond 12 juli ontving ik een Whatsapp bericht van dokter Raj uit Sauraha, Chitwan. De rivier in het dorp was ver buiten haar oevers getreden vanwege hevige regenbuien. Het water stond tot aan de grote doorgaande weg. Dokter Raj had uit voorzorg zijn kliniek ontruimd en alle medicatie en medische materialen naar de eerste verdieping verplaatst. Hij wilde geen herhaling van 12 augustus 2017. Die dag was er een dijkdoorbraak als gevolg van langdurige zware regenbuien. Sauraha werd een overstromingsgebied. Tientallen mensen verdronken en velen verloren huis en haard. De kliniek van dokter Raj, die zich anderhalve meter boven straatniveau bevindt, liep in 2017 onder en de schade was enorm.

Op dinsdag 16 juli meldde The Himalayan Times dat grote delen van Kathmandu en Patan ondergelopen waren vanwege aanhoudende regens. Vanwege deze grote overstromingen konden trucks met goederen zoals, levensmiddelen, verse groente en medicatie Kathmandu niet bereiken. Diverse wegen waren onbegaanbaar. Dit leidde binnen enkele dagen tot hoge voedselprijzen. Tevens meldde diverse Nepalese kranten, dat tussen donderdag 11 juli en vrijdag 19 juli, 90 mensen waren verdronken, 29 als vermist waren opgegeven en vele tientallen gewond raakten. Bijna 12.000 mensen verloren hun huis door heftige regens en modderstromen. In die 8 dagen waren er 92 aardverschuivingen als gevolg van 83 overstromingen in diverse delen van Nepal.

Na 20 juli werden de moessonbuien minder. De wegen in de bergen werden vrij gemaakt van modder, ontwortelde bomen en rotsblokken. Transporten kwamen weer opgang. Kinderen konden weer naar school. Het openbare leven hervatte zich. Nepalezen zijn enorm flexibel en buigzaam. Elk jaar verwoesten de modderstromen tientallen huizen en zijn de wegen in de bergen onbegaanbaar door aardverschuivingen. Naast grote materiële schade, dit jaar meer dan 130 doden.

Stichting Dugunagadi Nepal

In 2015 leerde ik enkele mensen kennen die een stichting wilden beginnen om in Nepal hulp te bieden aan studenten. Maar geen van hen was ooit in Nepal geweest, wat hulpverlening dan natuurlijk erg moeilijk maakt. Na jaren van mailcontact en ontmoetingen, het bedenken van een plan, werd hun stichting in 2017 opgericht. Om een idee te krijgen van onze werkwijze en onze stichting bezochten zij Nepal in oktober 2017 en maakten zij contact met ons team in Kathmandu. Stichting Dugunagadi Nepal heeft gekozen voor beroepsopleidingen voor jonge studenten, met voorkeur voor meisjes. In maart 2018 startten tien jonge mensen een gedegen opleiding waarmee ze in Nepal werk kunnen vinden. Er is bewust gekozen voor opleidingen waar in Nepal behoefte aan is, zodat de studenten hopelijk zullen kiezen om in Nepal te blijven. Een groot probleem in Nepal is de zogenaamde 'braindrain'. D.w.z dat hoogopgeleide personen na hun opleiding uit Nepal vertrekken om een baan elders te zoeken.

De donaties van Stichting Dugunagadi Nepal worden via onze stichting rechtstreeks naar Nepal geboekt. Jogesh schreef een uitgebreid verslag over de studenten en hun achtergrond. Voor informatie kijk op de website van Stichting Dugunagadi Nepal en tevens foto's op onze Facebook pagina : All Angels Nepal

De oneindige cirkel van armoede

In 2012 kregen wij als stichting 5 weeskinderen onder onze hoede. Vader dood, moeder verdwenen of opgegeten door een tijger. Niemand wist het! We bouwden een huis voor deze 5 weeskinderen en ze kregen sinds 2012 maandelijks een bedrag voor eten, drinken en onderwijs. In 2015 trouwde het oudste meisje Laxmi op 15 jarige leeftijd met een jonge timmerman. Ze verliet haar zusjes en broertje en ging in het zuiden van Nepal bij haar man wonen. Laxmi, die sinds 2012 als een moeder voor de anderen gezorgd had, werd binnen één jaar zelf moeder. 

Afgelopen maand kregen we bericht over haar jongere zusje Bhagwatti. Zij was weggelopen en voor lange tijd spoorloos. Ze was altijd erg rebels en spijbelde regelmatig van school. Begin augustus kwam zij naar Jankauli om haar zusjes en broertje te vertellen dat ze getrouwd was! Bhagwatti maakte dezelfde keuze als haar zusje Laxmi. Trouwen en stoppen met haar opleiding. Veel meisjes in afgelegen gebieden verkiezen het huwelijk en moederschap boven een goede opleiding en onafhankelijkheid. Gesprekken tussen mijn pleegdochter Anima en de zeventienjarige Bhagwatti mochten niet baten. Zij is zo overtuigd van haar man en zijn plicht om voor haar te zorgen, dat een gedegen opleiding en onafhankelijkheid daar niet tegenop kunnen.Wanneer meisjes deze keuze maken, stoppen wij dan ook direct onze maandelijkse toelage voor een opleiding of levensonderhoud.

In Nepal is het namelijk de gewoonte dat een meisje bij de familie van de man gaat wonen. Haar man en zijn familie zijn dan financieel verantwoordelijk voor haar en mocht ze geld of middelen hebben dan wordt dit ingenomen door de familie van de man als bruidsschat!

  

Renovatie van ons naai-atelier in Chitwan in volle gang

Na jaren van intensief gebruik was ons naai-atelier aan renovatie toe. Een extra lokaal, alles schilderen, de toiletten opfrissen en schilderen, een nieuwe waterput en een nieuw dak. Sinds juni zijn bouwvakkers druk met alle werkzaamheden. Het bedrag van € 1.000,- bleek niet voldoende voor de gehele verbouwing, dus heb ik op 20 augustus nogmaals € 1000,- overgeboekt naar onze zusterorganisatie All Angels Nepal voor de afwerking, schilderen, een deur en een raam en een nieuw dak. Vóór het grote festival Dasain, begin oktober, moet alles klaar zijn.

  

Diploma's na een succesvolle afronding van een naaicursus

Op vrijdag 9 augustus kregen 20 cursisten een diploma na hun naaicursus van zes maanden in ons naaiatelier in Doranghi. Mijn pleegdochter Anima was ter plaatse om de certificaten te ondertekenen en alles in goede banen te leiden. Die dag waren de nieuwe cursisten ook aanwezig om kennis te maken met de oud-cursisten. Om te horen wat de naaicursus inhoudt en wat het voor hun toekomst kan betekenen. Het toeval wilde dat ik 8 en 9 augustus met een grote groep toeristen in het Chitwan National Park verbleef. 

Dit was een mooie gelegenheid voor toeristen om een inkijkje te krijgen in een opleiding voor lokale vrouwen van de lagere kaste. Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen met bloemen en een tikka (stip op het voorhoofd met vermiljoenpoeder). Om het nog leuker te maken werden de diploma's uitgereikt door enkele leden van mijn groepsrondreis. Onze cursisten waren erg verheugd dat ze hun diploma uitgereikt kregen van Nederlandse toeristen.

    

    

Drinkwatervoorzieningen in Nuwakot

In juni zijn wij een drinkwater project gestart in het bergdorp Dupchewor, vlakbij het Langtang Nationaal park. Het was een enorme uitdaging om alle materialen naar het dorp te brengen. Via smalle bergpaadjes en over hangbruggen. Maar ons team kreeg veel hulp van de lokale bevolking. Vanwege de grote afstanden die dagelijks moesten worden afgelegd ging er ook elke dag een team van vrouwen mee om te koken. Dit bespaarde per dag 4 uur op en neer lopen naar het dorp. Tijdens de graafwerkzaamheden van de leidingen en het plaatsen van de waterreservoirs verbleef ons team wekenlang in de bergen. 

Vorige week kregen tien families hun eigen waterkraan. Dit bestaat uit een plateau gemaakt van rivierstenen en beton inclusief een kraantje. Voortaan kunnen vrouwen de was kunnen doen en water kunnen halen voor hun familie en hun vee. De vrouwen en meisjes zijn dan eindelijk verlost van elke dag 4 uur op en neer lopen naar de waterbron die 1700 meter boven het dorp ligt.

Binnen één maand moet het gehele project afgerond zijn. De kosten voor deze drinkwatervoorzieningen inclusief materialen en loonkosten waren ongeveer € 7.000,-

  

   

IT de toekomst voor de jeugd in Nepal

Met een donatie van € 3.000,- werden acht moderne laptops aangeschaft en startten wij als stichting op 1 augustus 2018 twee soorten computertrainingen. Beiden gegeven in ons kantoor in Patan. Jaarlijks twee groepen beginners en twee groepen voor de opleiding Graphic Design. Eind augustus slaagden 8 jonge mensen na een succesvolle computertraining van zes maanden. Met dit diploma hebben ze meer kansen op een vervolgopleiding of op een baan. Omdat Anima en Jogesh beiden een universitaire studie hebben afgerond (master)  zijn zij beiden gekwalificeerd om beginnerscursussen te geven.Voor de opleiding Webdesign hebben we iemand in loondienst.

Kunst voor Nepal

Op 15, 16 en 17 augustus  was er een Kunstroute in Zoutelande. Kunstenares Petra verkocht kaarten van haar kunstwerken en haar kleinkinderen vergezelden en hielpen haar met de verkoop. Het resultaat was € 400,-  Dit bedrag zal besteed worden aan onderwijs voor onze kinderen van ons OHM project (Onderwijs, Huisvesting en Medische zorg). Wat een bijzonder mooi initiatief. Heel hartelijk dank.

Giften zijn nog steeds hard nodig

Hartelijk dank voor de vele donaties, pakketten met kleding, leuke initiatieven om geld in te zamelen en hartverwarmende mailtjes. Nepal behoort statistisch gezien tot één van de armste landen ter wereld. Kleine en grote rampen volgen elkaar op: aardbevingen, overstromingen, onlusten, stakingen en politieke onstabiliteit. Het is daarom bijna onmogelijk een bloeiende economie op te bouwen.

 

.........Niets doen is geen optie........Alles wat leidt tot een hoger welzijn van anderen is de moeite waard........

 

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof