Nieuwsbrief 2 juli 2019

02-07-2019
Namasté,
 
De afgelopen maanden is Nepal herhaaldelijk in het nieuws geweest vanwege de vele honderden bergbeklimmers die in rijen stonden om de hoogste berg ter wereld te kunnen beklimmen. The Mount Everest van 8848 meter.  De regering van Nepal geeft sinds enkele jaren meer vergunningen uit aan bergbeklimmers. Lucratieve handel voor één van de armste landen ter wereld. Naast de € 10.000,- die je voor een vergunning moet betalen, komen er nog kosten bij voor eten, kleding, Sherpa's, verblijf in tenten etc . Om deel te mogen nemen aan een expeditie ben je al gauw tussen de € 20.000,- en € 40.000,- per persoon kwijt. Dit jaar waren er van maart tot juni al 17 doden te betreuren. Vanwege filevorming in 'de zône des doods' ontstond bij klimmers onderkoeling, bevriezing en uitputting, wat uiteindelijk resulteerde in de dood.
 
Op 26 mei jl waren er in Kathmandu 3 bomaanslagen met 4 doden en 7 gewonden. De aanslagen werden opgeëist door een splintergroepering van de Maoïsten, die af en toe voor onrust zorgen in Nepal. Tijdens de burgeroorlog (1996 en 2006) waren de Maoïsten zéér actief met bomaanslagen, ontvoeringen en stakingen. Nepal, het enige Hindoeïstische koninkrijk ter wereld was compleet ontwricht. In 2006 kwam er een einde aan de burgeroorlog en tevens een einde aan de 239 jaar oude monarchie. Op 29 mei 2008 werd Nepal uitgeroepen tot een republiek en sindsdien is het rustiger in het land.
 
De aanslagen waren en zijn niet gericht tegen toeristen, maar was en is een binnenlands conflict tussen de regering en bepaalde groeperingen.
 
Wij als stichting hebben geen enkele hinder ondervonden van de aanslagen, waarvan er eentje plaatsvond dicht bij ons kantoor in Patan. Anima zond me een Whatsapp bericht 30 minuten na de aanslag en stelde me gerust dat er 'niets' aan de hand was en ons werk gewoon kon doorgaan.
 
Eerste drinkwatervoorziening in de bergen in gebruik
In maart 2019 werden na  9 maanden van werkzaamheden, de nieuwe drinkwatervoorzieningen in gebruik genomen. De bouw van twee grote watertanks van ieder 7.000 liter. Aanleg van waterleidingen vanuit een bron in de bergen naar twee lager gelegen dorpen. En voor elke familie een eigen kraan met betonnen waterbak bij het huis. Dit werd gerealiseerd in de twee bergdorpen Bokedhunga en Dordore of Dupcheswor Rural Municipality in het district Nuwakot.  Water voor méér dan 200 mensen/ 30 families. 
Totale kosten waren uiteindelijk bijna € 14.000,-
De officiële opening werd gedaan door onze teamleden en veldwerkers Anima, Jogesh, Nischal, Lakpa en Sikruti onder het toeziend oog van enkele overheidsambtenaren, ingenieurs en bouwbakkers.
  
Vanwege dit succes heeft de overheid ons nogmaals gevraagd om een drinkwatervoorziening te realiseren. Dit keer wéér in Nuwakot voor 10 grote families. In Lampate. Dit dorp is gesitueerd in het Langtang Nationaal Park op een hoogte van 2500 - 3.000 meter. Op 20 april vertrokken Jogesh, Nischal, een architect en een ingenieur naar het dorp, wat 2 dagen in beslag nam om het te bereiken. Eerst per motor en vanaf Kudum een volle dag lopen. Alle dorpelingen werden betrokken bij de plannen. Het dorp bestaat uit een Sherpa gemeenschap waar geen voorzieningen zijn. Men leeft van enkele geiten en ruilhandel. De omstandigheden in het dorp zijn middeleeuws en de dorpelingen moeten 4 uur lopen naar een waterbron. 
 
Dankzij een donatie van € 8.000,- van Stichting Een Aarde uit Asten kunnen we dit drinkwaterproject uitvoeren. 
 
Op 10 juni  zijn de werkzaamheden begonnen en werden de eerste leidingen, watertanks en andere materialen door de Sherpa's uit het dorp naar boven gebracht. Vanwege de zéér afgelegen ligging en de steile berghellingen waarover we te voet materialen moeten vervoeren zal het een zware klus worden. 
 
Ons team verbleef 2 weken in het dorp om samen met de mannen graafwerkzaamheden te verrichten. Bij elk nieuwe project dat we starten neemt ons team voor alle kinderen in het dorp nieuwe kleding en knuffels mee.
 
  
Renovatie naaiatelier, toiletten en waterpomp in Doranghi, Chitwan District
Sinds 2009 verzorgen wij gratis naaicursussen in het jungledorpje Doranghi. Een opleiding van zes maanden. Zes dagen per week, 2 uur per dag, krijgen 20 vrouwen uit de lagere kaste een opleiding tot kleermaakster. In zes maanden tijd leren ze patroontekenen en leren ze om 30 verschillende kledingstukken te ontwerpen en te naaien. Vanwege de vele aanmeldingen bouwden wij in 2014 een groot naaiatelier met 2 lokalen in Doranghi. Meer aanmeldingen volgden. De opleiding bleek niet alleen goed voor het generen van extra inkomsten voor een familie, maar ook bleek het zelfvertrouwen van de vrouwen te groeien.
Door de jaren heen werd ons naaiatelier ook gebruikt door de plaatselijke 'vrouwen-praat-groepen'. Ons naaiatelier groeide uit tot een soort sociale werkplaats. Door het intensieve gebruik gaan we nu alles renoveren en uitbreiden. Nieuwe toiletten, nieuwe waterput en een extra lokaal waar vrouwen wekelijks bijeenkomsten kunnen houden.
 
Dankzij een donatie van € 1.000,- door stichting Dagunagadi uit Tilburg konden we onze droom verwezenlijken.
 
Na intensief overleg met de dorpsraad, de vrouwenpraatgroep en de bouwvakkers, op 29 en 30 april j.l., werd besloten om op 1 juni te starten met de werkzaamheden. Wanneer het naaiatelier gereed is en alle bouwwerkzaamheden achter de rug zijn, zullen we, naast de naaicursus, starten met het verstrekken van micro-kredieten aan vrouwen die bij ons hun diploma behaalden. Een lening, een naaimachine en begeleiding om een bedrijfje op te starten.  
Sinds 1998 is er in Nepal een wet aangenomen dat mannen en vrouwen gelijk zijn, maar dat is in de praktijk niet altijd zichtbaar. 
   
    

Korte nieuwsberichten

  • Enkele van onze kinderen van het OHM project hebben een nieuwe fiets gekregen vanwege de grote afstand die zij moeten afleggen om hun nieuwe school te bereiken. Eind april zijn alle scholen na 2 weken vakantie weer open gegaan en is het nieuwe leerjaar weer begonnen.
  • Sinds maart 2018 krijgen 33 kinderen uit verschillende districten onderwijs op privé scholen, kleding, schoolmaterialen en alles wat ze verder nodig hebben. Dit is het nieuwe Onderwijs Huisvesting Medische zorg project.
  • Deze maand krijgen 3 families uit Meghauli een zonnepaneel, omdat zij vanwege hun onaanraakbare status geen elektra kunnen aanvragen bij de overheid. Het gaat o.a. om de familie Kumal waar wij vorig jaar een huis voor bouwden en waarvan de kinderen naar een privé school gaan.
  • Eind juli beëindigen onze cursisten hun computercursus en op 1 augustus zullen er weer 2 verschillende computercursussen voor de duur van 6 maanden gestart worden in Patan. 
  • In januari 2017 hebben wij als stichting aan 600 kinderen op 3 scholen in de Kathmandu Vallei voorlichting gegeven over mondhygiëne, voeding en tandenpoetsen. Tevens was hier een Nederlandse en een Nepalese tandarts om tandheelkundige hulp te verlenen zoals: tanden trekken en het reinigen van gebitten. Sindsdien is er elke 4 maanden op elke school een pakket met tandpasta en tandenborstels gedoneerd zodat de trend van schone gebitten voortgezet kon worden. Materialen worden zoveel mogelijk in Nepal gekocht om de lokale economie te steunen. 
  • De afgelopen maanden zijn de nodige kledingpakketten weer aangekomen op ons kantoor in Patan. Samen met de kleding die gemaakt wordt door onze cursisten uit Patan en Doranghi wordt kleding uitgedeeld in dorpen waar het hard nodig is. 
  • Diverse van onze kinderen hebben medische hulp gekregen in de kliniek die wij in 2012 bouwden in Sauraha. Oor problemen, infecties en diarree zijn veel voorkomende problemen bij kinderen. Onze arts Raj (Rajendra Prasad Kharel) krijgt maandelijks een bedrag van € 100,- om gratis medische zorg te verlenen.

    

Zomeraanbieding
Mijn boek: 'Mama, I am alive' is nu te koop voor € 18,95 inclusief verzendkosten.
(Voor België komt er € 5,- bij voor verzendkosten). Bestellen via dit email adres: angelnepal@hotmail. com en het bedrag overmaken op rekeningnummer: NL 28 RABO 0104108002 tnv Angelique van Hoof ovv van BOEK. Graag uw adres, postcode en plaats doorgeven zodat ik het boek direct kan verzenden.
 
De gehele opbrengst van dit boek gaat naar onderwijs voor weeskinderen en kinderen uit de onaanraakbare kaste.
 
Als laatste wil ik iedereen bedanken die onze stichting steunt. Door uw donaties kunnen wij in Nepal vele honderden mensen en vooral kinderen blijven helpen. Onderwijs, computertrainingen, naaicursussen, drinkwatervoorzieningen in de bergen, huizenbouw, sanitaire voorzieningen, gratis medische zorg, zonne-energie in afgelegen berggebieden en kledingdistributie.
 
Ik wens u allen een mooie zomervakantie.
 
Zonnige groet,
 
Angelique van Hoof