Nieuwsbrief 9 april 2019

09-04-2019

Namaste,

Na enkele enerverende maanden van werk in diverse districten van Nepal, het begeleiden van Nederlandse vrijwilligers en het maken van toekomstplannen is het nu weer tijd voor een uitgebreide nieuwsbrief van Stichting Project Nepal. 

Begin februari bezocht de Franse ingenieur Axel uit Colmar samen met zijn moeder enkele van onze projecten in Nepal. In augustus en september 2016 deed hij zijn afstudeerstage bij ons in Patan. Als aankomend ingenieur maakte Axel calculaties voor één van onze aardbevingsbestendige scholen en deed veldwerk samen met Jogesh en Nischal in Kavré District en Lalitpur .

In de maand februari bezocht de familie Van Dijk, zoals voorgaande jaren, Nepal. Deze familie is sinds 2010 nauw betrokken bij onze stichting. Via donaties, maar ook vanwege het verzenden van pakketten met schoeisel, kinderkleding, schoolmaterialen en handdoeken. Dit jaar deelden zij kleding uit, onder begeleiding van mijn pleegdochter Anima, op drie overheidsscholen in Lalitpur. Ook werd het zuiden van Nepal bezocht: Sauraha, Doranghi, Jankauli, Meghauli en Kumroj. De familie Van Dijk deelde meer dan 150 kilo nieuwe kinderkleding, nieuwe schoenen, zelfgebreide truien, zelfgemaakte stoere jongensbroeken en schoolspullen uit. (Voor foto's bekijk onze Facebookpagina: All Angels Nepal )

In maart ontvingen wij 15 studenten van de opleiding Wildlife-Management van Helicon MBO Helmond, die hun studie afrondden met een stage in Nepal. Samen met de bevolking werden allerlei activiteiten ondernomen. Naast het schoonmaken van de Rapti rivier, het schilderen van een overheidsschool, het repareren en schilderen van een grote uitkijktoren in het Chitwan Nationaal Park, zijn de studenten ook in afgelegen dorpjes in het oosten van het Chitwan District geweest om lokale boeren te ontmoeten die te maken hebben met groot wild dat hun akkers vernielt. Onze lokale arts Raj (Rajendra Prasad Kharel) uit Sauraha gaf informatie over aanvallen van tijgers, olifanten, beren en krokodillen die jaarlijks vele slachtoffers maken, soms met dodelijke afloop.

Ook in 2014 en 2015 ontvingen wij drie groepen met in totaal 45 studenten van Helicon MBO Helmond, voorheen De Groene Campus, voor een buitenlandstage. Ook dit jaar een succesvolle drie weken vanwege de goede begeleiding van de Nederlandse leerkrachten Walter en Kim en de lokale begeleiders, Trailokya, Sukaram en Deepak. In 2020 zal de vijfde groep studenten komen voor een drieweekse stage.

  

Ook ik was de afgelopen tijd in Nepal. Naar kantoor, onze studenten van de naaicursussen bezocht in Patan maar ook in Doranghi in het zuiden van Nepal. Alle kinderen van ons nieuwe OHM project bezocht (Onderwijs, Huisvesting en Medische zorg), scholen bezocht en de rapportcijfers van diverse kinderen bekeken. 

    

De meeste zijn zeer enthousiast en gaan elke dag naar school. Alleen Isha Mahato, die afgelopen jaar haar moeder verloor, wil helaas geen onderwijs meer. Daarom boden wij haar een naaicursus van 6 maanden aan in ons naaiatelier in Dorangi. Ze kreeg een naaimachine en volgde de eerste lessen. Na enkele maanden stopte ze ook daarmee. Anima, had een goed  gesprek met Isha, maar helaas mocht dat ook niet baten. We zijn bang dat ze snel zal trouwen. Ze is zestien jaar en een normale leeftijd om te trouwen in bepaalde afgelegen gebieden in Nepal. Haar broer Samir is een excellente leerling. Zeer intelligent en gemotiveerd om zijn studie af te maken.

In Meghauli heb ik de Almighty Academy bezocht. Een privé school waar drie kinderen van ons OHM project onderwijs krijgen. Manish, Manisha en Anish Kumal volgen sinds maart 2018 onderwijs. Hun ouders zijn doof, zwakbegaafd en hebben geen betaald werk maar de 3 kinderen blinken uit en hebben allemaal hoge cijfers. Samen met Anima het gezin bezocht en werden hartelijk ontvangen. Ze lieten trots hun nieuwe huis zien dat onze stichting vorig jaar bouwde en de matrassen die zij vorige maand kregen van de familie Van Dijk.

                     

Teruggekomen in Kathmandu hebben Anima en ik het  Prasuti Griha Hospital bezocht. In dit grote overheidsziekenhuis bevallen dagelijks ongeveer 50 vrouwen uit de lagere kaste. Vijf zalen met elk 20 roestige ijzeren bedden. Bedden met alleen een oude rafelige deken en een kussen. Geen kraantje gezien, geen airco, geen vuilnisbakken. Bij elk bed minimaal drie familieleden en in elke zaal hing een penetrante lucht. Een combinatie van zweet, urine en melk. Anima deelde baby-kleding uit die gemaakt werd tijdens de naai-trainingen in Patan en Doranghi. Daarnaast kregen de moeders enkele T-shirts uit Nederland met kleurrijke opdruk van Nijntje, Snoopy of Mickey Mouse. De moeders waren erg blij met alle kleding.  

                          

In Bharatpur zijn Anima en ik naar een nieuw geopend winkelcentrum gegaan en hebben kleding gekocht voor de grotere kinderen van ons OHM project. De pubers hebben vaak al een eigen smaak en willen geen T-shirts aan met beertjes. In dit winkelcentrum is de kwaliteit van de kleding goed. Kostenbesparend door de kleding hier te kopen i.p.v kleding vanuit Nederland te verzenden naar Nepal. Voor wie toch een pakket verzenden wil: De douane regels zijn weer aangescherpt en er mag alleen nieuwe kleding geïmporteerd worden. Er mogen geen tien stuks van hetzelfde in een pakket zitten omdat de douane er dan vanuit gaat dat er handel gedreven wordt. Dus bij grote aantallen van hetzelfde moeten wij bij het afhalen een flinke geldboete betalen die kan oplopen tot 10.000 ruppee/  € 82,-

Adres voor pakketten:

ANIMA SHRESTHA

MOBILE   9841095861           Op het pakket vermelden:

KATHMANDU                         for delivery call Anima Shrestha

NEPAL

€ 500,- voor medische hulp na zware storm in District Bara en Parsa

Op 30 maart was er een zeer zware storm in het zuidelijke deel van Nepal. In het gebied ten oosten van het Chitwan District. Volgens de kranten 30 doden en 400 gewonden. Doordat diverse stichtingen donaties deden kon een medisch team, onder leiding van onze arts Raj,  op 3 april medische hulp verlenen aan honderden gewonden. Ik kreeg vanaf de rampplek een telefoontje van Raj dat de ellende niet te overzien was. Ingestorte huizen, verwoeste oogsten, gewonden door afgebroken takken en rondvliegend puin. En vele vermiste personen. 

                   

Donaties en feedback:

Stichting Project Nepal krijgt méér dan 1000 donaties per jaar. Bij grote donaties, krijgen donateurs via een persoonlijke mail inclusief een aantal foto's een update met de vorderingen. Omdat onze stichting zo groot geworden is en ik in Nederland alle werkzaamheden in mijn eentje verricht, is het voor mij onmogelijk om niet per ongeluk iemand te vergeten. Daarom zal ik vanaf heden geen persoonlijk up-dates meer geven, maar iedereen kan via onze Facebook pagina  ALL ANGELS NEPAL  en via onze website:   WWW.ANGELNEPAL.NL   onze projecten en ons werk volgen. 

Tevens verzend ik 3 tot 4 maal per jaar een uitgebreide nieuwsbrief, die ook op de website te vinden is bij 'nieuwsbrieven'.  Op de website WWW.ANGELNEPAL.NL staan alle lopende en afgesloten projecten, inclusief een bijbehorende verhalen.

Opbouw van onze stichting en NGO

Regelmatig krijg ik vragen over de opbouw van onze stichting in Nederland, maar ook over onze NGO in Nepal. Stichting Project Nepal is de naam van de Nederlandse stichting die in bezit is van een A.N.B.I. status. Naast onze Nederlandse stichting is in 2013 een Nepalese NGO opgericht: ALL ANGELS NEPAL. Opgericht door mijn pleegkinderen. Deze Nepalese NGO is een officiële stichting die zes mensen in vaste dienst heeft en die dus maandelijks een loon krijgen van Stichting Project Nepal en van Stichting Orange Angel (Zie Note). Anima, mijn pleegdochter en haar man Jogesh zijn de managers en verantwoordelijk voor de contacten met de overheid, aanvragen van vergunningen, het maken van calculaties van nieuwe projecten en het bezoeken van alle lopende projecten. Mijn pleegdochter Anita is leerkracht en geeft elke dag les aan 2 x 20 meisjes die een gratis opleiding krijgen tot kleermaakster.

Lakpa is onze kok/ schoonmaakster. Zij zorgt er dagelijks voor, dat alle cursisten van de naaicursus en studenten de computer-training eten en thee krijgen tijdens  de pauze. Tevens zorgt zij ervoor dat ons kantoor er altijd schoon en fris uitziet. Sukriti is onze accountant. Nischal is onze veldwerker en medewerker op kantoor. Hij zorgt samen met Jogesh dat de zonne-energie projecten uitgevoerd worden. En we hebben regelmatig studenten van diverse universiteiten uit Kathmandu die stage lopen bij ons. Wanneer er veel werkzaamheden zijn, wordt ons team versterkt door mijn pleegzoon Samir.

NOTE: Naast Stichting Project Nepal is er nog een Nederlandse stichting die onze Nepalese NGO ondersteunt: Stichting Orange Angel. Sinds januari 2014 financiert deze stichting de naaicursussen in Patan. Zowel de beginners cursus als de gevorderden cursus. Stichting Orange Angel maakt rechtstreeks geld over naar All Angels Nepal. Beide Nederlandse stichtingen zijn ieder voor 50% verantwoordelijk voor de huur, gas, water en licht van het kantoor waar we allemaal gebruik van maken in Patan. Omdat we allen onder één dak zitten voelt het als één grote familie.

Je kunt alleen officieel en transparant werken wanneer je naast een Nederlandse stichting een officiële Nepalese NGO hebt. Jaarlijks leggen wij verantwoording af aan de Nepalese overheid en leveren wij business- rapporten in met de inkomende en uitgaande donaties en de vooruitgang van alle projecten. Wanneer er grote projecten uitgevoerd worden betalen wij leges aan de lokale overheid wanneer onze plannen goedgekeurd zijn door hen. Intussen zijn we goede bekenden en krijgen we snel vergunningen voor bouwwerkzaamheden, zonne-energie etc.
 

Toekomstplannen:

Tijdens mijn bezoek aan ons naaiatelier in Doranghi heb ik gesproken met dorpsbewoners en de leerkracht en er is behoefte aan een groter naaiatelier, omdat er veel vrouwen zijn die de trainingen willen volgen. Tevens zullen de toiletten opgeknapt en geschilderd worden er komt een nieuwe waterpomp. De waterpomp die wij 10 jaar geleden bouwden aan vernieuwing toe is.

Afgelopen maand, tijdens het plaatsen van 58 zonnepanelen in het Sherpa-dorpje Sisipu, vlakbij de Tibetaanse grens in het Nuwakot District hebben Jogesh en Nischal een schooltje ontdekt dat er zo miserabel uitzag dat ze direct een nieuwe wilden bouwen. Momenteel krijgen de kinderen les onder een golfplaten afdak, zonder sanitaire voorzieningen, zonder voldoende lesmaterialen. De kinderen zitten op de koude grond. De kleuters zitten op afgedankte rijstzakken. Als het mogelijk is en we krijgen toestemming van de overheid willen we in dit afgelegen gebied een klein schooltje bouwen met 3 klaslokalen. De bouw zal geen probleem zijn maar het transport van de materialen ernaartoe zal een uitdaging worden. Sisipu ligt hoog in de bergen. Wegen zijn er niet.

      

Gelukkig was ons team enkele dagen in het dorpje en hebben zij na het eerste bezoek aan de school kleding gegeven aan alle leerlingen. Dank aan Simon & Clary, Christina, Antoinette en de dames van de brei club Ede.

            

Hierboven zoals de situatie nu is                                        Nieuwe  warme kleding

Ook willen we in de nabije toekomst een klein waterproject opzetten in Nuwakot. Voor ongeveer 10 gezinnen.  Nuwakot is een groot bergachtig district waar weinig tot geen voorzieningen zijn. Sinds enkele jaren zijn we actief in dit district met het aanleggen van zonnepanelen, een waterproject dat er voor zorgde dat 30 families/ 200 mensen in 2 dorpen een eigen water-tap-punt kregen bij hun huis en kledingdistributie. Naast dit alles zouden we in dit district Nuwakot ook een kleine dokterspost willen opzetten waar vaccinaties gegeven kunnen worden en waar vrouwen voorlichting kunnen krijgen over bevallen/ kinderen/medische zaken.

Dankbaar

Als laatste wil ik iedereen bedanken die zich inzet voor onze stichting en onze projecten in Nepal. Middels donaties en het verzenden van medische- en kledingpakketten. Speciaal dank voor de 100 barbies en speelgoed van Theo en Yvon, de gebreide kindertruitjes en mooie kinderkleding van Marijke en kennissen. Dank aan alle vrijwilligers die Nepal bezochten. Dank aan Stichting Kiwanis in Valkenburg a/d Geul, dank aan Celanese Emulsions BV in Geleen en Stichting Een Aarde in Asten waar ik de afgelopen maanden een lezing gaf. Hun grote donaties gaan naar de Onderwijs, Huisvesting en Medische zorg voor onze kinderen in Chitwan en lalitpur. Dank aan de brei-dames uit een verzorgingshuis uit Ede voor hun mooie truien en popjes. Dank aan diverse kerken voor hun donaties. Dank aan iedereen die ik vergeten ben, maar die in welke vorm dan ook een bijdrage leverde.

.....Telkens wanneer ik in Nepal ben om me in te zetten voor de allerarmsten besef ik dat ik slechts een kleine bijdrage kan leveren. Maar als ik de lachende gezichten zie van de dankbare lokale bevolking, begrijp ik dat onze hulp van onschatbare waarde is voor hen...

Met zonnige groet,

Angelique van Hoof